Βελουτέ Με Κόκκινες Φακές με 2 μονάδες από τις φακές και το λάδι!
Υλικά για 6-8 άτομα:
200 γρ. κόκκινες φακές
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο χοντροκομμένη
1 καρότο σε ροδέλες
1 μέτριο πράσο σε ροδέλες
1 κ.γ. κύμινο
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
1 κ.γ. κάρδαμο ή κόλιαντρο σε σκόνη
κανέλα στη μύτη του κουταλιού
5-6 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
6 κ.σ. ελαιόλαδο
χυμό από 1 λεμόνι
αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πράσο και το καρότο μαζί με τα μπαχαρικά.
Μόλις μαραθούν ρίχνουμε τις φακές και φέρνουμε δυό βόλτες.
Σκεπάζουμε ίσα-ίσα με νερό ζεστό, αλατίζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν και τα καρότα. Αν χρειαστεί νερό, προσθέτουμε με φειδώ.
Ρίχνουμε τον μαϊντανό και το χυμό λεμονιού και πολτοποιούμε στο μούλτι ή με το ραβδομπλέντερ.
Φροντίζουμε η υφή να μην είναι νερουλή αλλά να μην μοιάζει και με πουρέ. Σ’αυτή την περίπτωση θα προσθέσουμε λίγο νεράκι και θα ξαναχτυπήσουμε τη σούπα.
Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή με κύμινο ή με πάπρικα και φρυγανισμένο, ζεστό ψωμάκι.