Δίαιτα των μονάδων:Η άποψη ενός φυσικού!
Πολύς ο ντόρος που γίνεται τώρα τελευταία για το αν η δίαιτα των μονάδων είναι υγιεινή ή αν ο διαχωρισμός των τροφών σε 0 και 1 μονάδα έχει λογική.Ζητήσαμε λοιπόν την άποψη ενός φυσικού για το θέμα.
“Η ενέργεια δεν δημιουργείται ούτε καταστρέφεται μόνο αλλάζει μορφή. Το ίδιο γίνεται και με την ενέργεια των τροφών που καταναλώνουμε και χρησιμοποιείται από τον οργανισμό μας. Ο άνθρωπος είναι να εργοστάσιο που βρίσκεται συνέχεια σε λειτουργία, δεν παύει ποτέ, πράγμα που σημαίνει ότι καταναλώνει συνεχώς ενέργεια ακόμα και όταν κοιμόμαστε, καθόμαστε ή απλά βλέπουμε τηλεόραση. Αυτό το ελάχιστο, μα τελείως απαραίτητο, ποσό ενέργειας μπορούμε να το μετρήσουμε σε Joule. Αν τώρα κανονικοποιήσουμε το ποσό ενέργειας που αποθηκεύεται στους δεσμούς των τροφίμων με την ελάχιστη ενέργεια που χρειάζεται για την επιβίωση μας τότε αυτό μπορούμε να το ονομάσουμε μονάδα (μια κανονικοποιημένη ποσότητα δεν έχει μονάδες μετρήσεις).
Τρόφιμα με 0 μονάδες τι σημαίνει;
Όχι φυσικά τρόφιμα χωρίς ενέργεια αλλά τρόφιμα με ενέργεια πολύ λιγότερη από αυτή που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός για την λειτουργία του.
Για να χάσουμε βάρος θα πρέπει να λαμβάνουμε ενέργεια μικρότερη από αυτή που καταναλώνουμε έτσι ώστε το έλλειμμα που δημιουργείται να εξισορροπείται από κινητοποίηση των ενεργειακών αποθεμάτων του οργανισμού, το λίπος. Όπως τα πάντα στη φύση έτσι και στον οργανισμό μας αρέσει η ισορροπία. Αν λοιπόν ένας οργανισμός έχει μάθει να λειτουργεί κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες τότε θέλει και να τις διατηρήσει. Τι σημαίνει αυτό για την δίαιτα μας; Όταν καταναλώνουμε μια τροφή στην αρχή επειδή προερχόμαστε από περίοδο νηστείας ο οργανισμός μας τείνει να παίρνει μέρος της ενέργειας της τροφής για να αναπληρώσει ό,τι χάθηκε από τις αποθήκες τους ενώ το υπόλοιπο ποσό ενέργειας χρησιμοποιείται για τις ανάγκες του οργανισμού. Έτσι αν γίνει κατανάλωση μιας τροφής στην χρονική διάρκεια που το σώμα μας νιώθει ότι δεν χρειάζεται να συμπληρώσει κάτι τότε όλη του η ενέργεια χρησιμοποιείται και δεν μας επιβαρύνει. Αν η κατανάλωση του αντίθετα γίνει μετά από ένα χρονικό διάστημα νηστείας τότε ο κύκλος που περιγράψαμε παραπάνω αρχίζει πάλι από την αρχή. “
Μαρία Ζιώγα
Φυσικό εκπα
Τομέας πυρηνικής φυσικής και στοιχειωδών σωματιδίων