Η δίαιτα των μονάδων:Πως μετράμε μονάδες
Ο μονάδες
- Όλα τα φρούτα(εκτός πεπόνι,καρπούζι,μπανάνα,σταφύλι,σύκο,τροπικά φρούτα)
- Όλα τα λαχανικά(εκτός πατάτα,παντζάρι,καλαμπόκι)
- Καφές,κακάο,αφεψήματα
- Ζαχαρίνη,φρουκτόζη,στέβια,σιρόπι αγάυης,σιρόπι σφενδάμου,ζάχαρη καρύδας
- Μπαχαρικά-Μυρωδικά(ξερά και φρέσκα)
- Λεμόνι-ξύδι
- Αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη
- Μουστάρδα και κέτσαπ χωρίς ζάχαρη
1 μονάδα
- Πεπόνι,καρπούζι,σύκο,σταφύλι,μπανάνα,τροπικά φρούτα
- Καλαμπόκι, πατάτα, παντζάρι (βολβός)
- Όλα τα κρέατα,πουλερικά,κυνήγι (ένα είδος τη φορά)
- Όλα τα ψάρια,θαλασσινά (ένα είδος τη φορά)
- Όσπρια (φασόλια,ρεβύθια,φακές,φάβα,αρακάς,κουκιά)
- Ζυμαρικά
- Ρύζι
- Γάλα
- Γιαούρτι
- Αυγά
- Τυριά(ένα είδος τη φορά) (νηστίσιμα τυριά βάσει συστατικών)
- Βούτυρο
- Λάδι
- Ζάχαρη λευκή & καστανή (1 μονάδα ανα κουταλάκι)
- Μέλι
- Ταχίνι (να είναι σκέτο αλεσμένο σουσάμι)
- Βρώμη (τύπου κουάκερ)
- Ξηροί καρποί (ένα είδος τη φορά)
- Ελιές
- Αλκοόλ (1 μονάδα ανα ποτήρι- κάθε ποτό στο ποτήρι του)
2 μονάδες
Αναψυκτικά κανονικά
Έτοιμο τσάι τύπου nestea
Ψωμιά-Ζύμες
- Κουλούρι Θεσσαλονίκης με σουσάμι =2 μονάδες ανα τεμάχιο
- Κουλούρι Θεσσαλονίκης χωρίς σουσάμι=1 μονάδα ανα τεμάχιο
- 3 φρυγανιές κανονικού μεγέθους=1 μονάδα
- 1 φέτα ψωμί(30γρ) =1 μονάδα
- 1 παξιμάδι(70γρ)=1 μονάδα
- Κρίσπις παξιμαδάκια=1 μονάδα τα 6 τεμάχια (χωρίς σουσάμι)
- Κρίσπις παξιμαδάκια με σουσάμι= 2 μονάδες τα 6 τεμάχια
- Σουβλακόπιτα κανονικού μεγέθους=1 μονάδα ανα τεμάχιο
- Σουβλακοπιτάκια μικρά=1 μονάδα τα 2 τεμάχια
- Τορτίγια= 1 μονάδα ανα τεμάχιο
- Κυπριακή πίτα= 1 μονάδα ανά τεμάχιο
- Αραβική πίτα=1 μονάδα ανα τεμάχιο
- Στις πίτες μετράμε 1 μονάδα για το φύλλο(ανεξάρτητα υλικών)για 3 κομμάτια σε μέγεθος τραπουλόχαρτου+κάθε υλικό της γέμισης
- Στην πίτσα μετράμε 1 μονάδα για τη ζύμη (ανεξάρτητα υλικών)για 2 κομμάτια+κάθε υλικό που βάζουμε απο πάνω
Προσοχή!Οι λοιπές ζύμες τυποποιημένες και μη (κρουασάν,μπισκότα,κουλούρια,κέικ,κρέπες κλπ) μετριούνται με τα συστατικά τους.
Μέτρημα λαδιού
- Τσιγαρίζουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα χωρίς προσθήκη λαδιού=1 μονάδα
- Τσιγαρίζουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα προσθέτοντας λάδι=2 μονάδες
- Τσιγαρίζουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα στο φούρνο=2 μονάδες
- Τηγάνισμα=1 μονάδα
- Ωμό=1 μονάδα
- Φούρνο μόνο=1 μονάδα