Πολλές φορές εμείς οι άνθρωποι του δυτικού κόσμου τρώμε παρορμητικά, χωρίς να πεινάμε.
Το φαγητό, ελέγχει τη ζωή μας και γίνεται ένας είδος ναρκωτικού που μάς προκαλεί εξάρτηση, μάς προσθέτει κιλά καταστρέφοντας στη συνέχεια την υγεία μας. Γιατί συμβαίνει, όμως, αυτό και πώς μπορεί να ελεγχθεί; Ποιοι είναι επιτέλους αυτοί 7+1 λόγοι που το φαγητό μάς «σέρνει» από το μυαλό και τα συναισθήματα;
1. Τρώμε ενώ είμαστε χορτάτοι:
Η πείνα και η λιγούρα δε συγκαταλέγονται στην περίπτωση αυτή. Μιλάμε για τις περιπτώσεις που τρώμε ακατάπαυστα , χωρίς να δίνουμε το χρόνο στον εγκέφαλό μας να δώσει «σήμα» πως χόρτασε.
2. Τρώμε ανεξέλεγκτες ποσότητες:
Άλλο είναι ένα κομμάτι κέικ και άλλο ολόκληρο το κέικ. Η λύσσα να το φάμε όλο λες και θα μάς πάρουν την μπουκιά από το στόμα είναι καταστροφική.
3. Συνεχίζουμε να τρώμε μέχρι να νιώσουμε «σκασμένοι»
Τελικά ενδίδουμε στον πειρασμό λες και είμαστε λαίμαργοι σκύλοι.
4. Ενώ νιώθουμε τύψεις μετά το γεγονός, σύντομα υποκύπτουμε ξανά:
Στα άτομα που είναι υπέρβαρα και έχουν κάνει δίαιτα αυτό το συναίσθημα είναι πολύ γνώριμο. Νιώθουμε ότι κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας, νιώθουμε αδύναμοι, ότι δεν μπορούμε να πειθαρχήσουμε και μπαίνουμε σε ένα φαύλο κύκλο δίαιτας και υπερφαγίας.
5. Ψάχνουμε άλλοθι και δικαιολογίες:
Χάνουμε δηλαδή τον έλεγχο της σκέψης μας και της πειθαρχίας βάζοντας σε πρώτο πλάνο δικαιολογίες, ως άλλοθι.
6. Επαναλαμβανόμενες αποτυχίες για να θέσουμε όρια στον εαυτό μας:
Τα άτομα που βιώνουν εθισμό σε τροφές το να προσπαθήσουν να βάλουν κανόνες τους οποίους όμως οι ίδιοι με την στάση τους καταρρίπτουν.
7.Κουκούλωμα του «εγκλήματος»:
Άτομα με ιστορικό από επαναλαμβανόμενες αποτυχημένες προσπάθειες να κοντρολάρουν τον εαυτό τους, συχνά αρχίζουν να κρύβουν τι κατανάλωσαν από τους υπόλοιπους. Επίσης δεν ξεχνούν να πετάξουν ή να κρύψουν τις συσκευασίες. Αυτό συμβαίνει για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε το αίσθημα των ενοχών και της ντροπής.
8. Κωφεύουμε στα εμφανιζόμενα θέματα υγείας:
Κάποιος ο οποίος βιώνει τέτοια θέματα υγείας και ξέρει ότι είναι άμεσα συνδεδεμένα με το φαγητό που επιλέγει να καταναλώνει αλλά δεν μπορεί να κάνει κάτι για να το αλλάξει, τότε έχει πρόβλημα.
Πηγή:http://efisecrets.gr