Τούρτα κωκ ferrero με 2 μονάδες από το σιμιγδάλι και τα αμύγδαλα.
Υλικά:
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ:
- 1 κουτάκι σόδα αναψυκτικό
- 1 κουταλάκι σόδα σκόνη
- 1 ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό (ίσως και λίγο παραπάνω ..)
- 3 κουταλιές σούπας σιμιγδάλι χοντρό
- 2 κάψουλες βανίλια
- Λιγότερο από 1/2 φλιτζάνι τσαγιού φρουκτόζη
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:
- 1/2 φλυτζάνι τσαγιού φρουκτόζη
- 1 ποτήρι νερό
- 2 ξυλάκια κανέλας
- Προαιρετικά φλούδες λεμονιού
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ:
- 1 ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό
- 2 βανίλιες
- 4 ποτήρια νερό
- ⅔ ποτηριού φρουκτόζη ή όποιο άλλο γλυκαντικό προτιμάτε
-
Μια χούφτα αμύγδαλα ασπρισμένα σπασμένα και καβουρδισμένα στο αντικολλητικό ή στον φούρνο
-
3 Σοκολάτες Ίον νταρκ αμυγδάλου ..(2 για το γλάσο και 1 για την κρέμα)
Εκτέλεση:
Πρώτα ετοιμάζουμε την κρέμα ..Βάζουμε το νερό με το γλυκαντικό να βράσει,μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το σιμιγδάλι με τις βανίλιες και ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα μέχρι να έχουμε μια πιχτή κρέμα.. Τότε αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε την σοκολάτα σπασμένη σε κομματάκια και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.. Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει… Μετά ετοιμάζουμε το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά μαζί να βράσουν σε ένα κατσαρολάκι για 5-6 λεπτά, το κατεβάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει…φύγαμε για το παντεσπάνι,..σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα στέρεα υλικά & τα ανακατεύουμε..σιγά σιγά προσθέτουμε την σόδα αναψυκτικό & ανακατεύουμε με το μίξερ χειρός στο σιγανό μέχρι να έχουμε ένα παχύρευστο χυλό..μπορεί να μην σας την πάρει όλη την σόδα ή το αντίθετο, οπότε αν το δείτε πολύ νερουλό προσθέστε λίγο σιμιγδάλι ακόμα… Σε μια μικρή στρογγυλή φόρμα πασπαλίστε την με σιμιγδάλι & ρίξτε το μείγμα.. εγώ χρησιμοποίησα φόρμα σιλικόνης και δεν χρειαζόταν.. Αν έχετε χρησιμοποιήστε την θα βοηθήσει στο ξεφορμάρισμα .. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει περίπου μισή ώρα στους 160..προσοχή μην το αφήσετε πολύ ώρα να ψηθεί δεν θέλουμε να σφίξει πολύ… Αφού πλέον έχει ψηθεί το παντεσπάνι μας το ξεφορμάρουμε σε έναν μεγάλο βαθύ δίσκο,το κόβουμε στην μέση και σιροπιάζουμε τα δύο κομμάτια ξεχωριστά με την κομμένη πλευρά (ψίχα) προς τα επάνω.. σιροπιάζετε ρίχνοντας σιγά σιγά το σιρόπι μέχρι να το πατάτε με το δάχτυλο σας και να είναι νωπό όχι μούσκεμα να στάζει..εγώ σ αυτό το σημείο έβαλα και αραιωμένη με νερό μηδενική μαρμελάδα φράουλα σαν γλάσσο αλείφοντας το με ένα πινέλο επάνω στα παντεσπάνια (2 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα με μισό φλυτζανάκι του ελληνικού νερό) .. Τώρα πλέον που έχει κρυώσει το παντεσπάνι μας ρίχνω επάνω στο ένα παντεσπάνι λίγο από το καβουρδισμένο αμύγδαλο και μια παχιά στρώση από την κρέμα σοκολάτα, την στρώνω όμορφα με μια σπάτουλα επάνω στο παντεσπάνι και μετά ξανά αμύγδαλο… Ύστερα τοποθετώ με προσοχή & το δεύτερο παντεσπάνι με την καλή του μεριά προς τα επάνω και ξανά κάνω την ίδια διαδικασία αμύγδαλο -κρέμα -αμύγδαλο…την βάζω στο ψυγείο για κανένα μισάωρο και λίγο πριν την βγάλω ετοιμάζω το γλάσσο… Βάζω τις σοκολάτες σε ένα κατσαρολάκι μαζί με 10 κουταλιές της σούπας νερό και τις λιώνω σε Μπεν Μαρί…βγάζω την τούρτα από το ψυγείο και την περιχύνω με το γλάσσο και ρίχνω και τα υπόλοιπα αμύγδαλα που περίσσεψαν…την τοποθετώ σε μια πιατελίτσα και την βάζω στο ψυγείο να παγώσει και να ενσωματωθούν τα υλικά..Πήρα και την σοκολάτα που περίσσεψε στον δίσκο όπως έριχνα το γλάσσο και το έβαλα στο ψυγείο να κρυώσει.. Μετά το έξυσα με ένα κουτάλι και έβαλα τα κομματάκια σοκολάτας για ντεκόρ… Αποτυχημένο το ντεκόρ βέβαια αλλά ποιος νοιάζεται η γεύση μετράει.