Το Ριζότο-Ντοματόρυζο με 3 μονάδες από το ρύζι, το βούτυρο και το τυρί!
Υλικά για 5-6 άτομα:
250 γρ. ρύζι καρολίνα
½ φλ. βούτυρο
3 ώριμες ντομάτες περασμένες από το μούλτι με τη φλούδα
2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο που θα περάσετε από το μούλτι μαζί με
1 μεγάλο κρεμμύδι
λίγο ξίδι
3 πιπεριές κέρατο κομμένες σε ροδέλες
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κοφτή κ.σ. ζάχαρη καρύδας
φρέσκο βασιλικό ή μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κ.σ. βούτυρο
1 φλ. κεφαλοτύρι τριμμένο
αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο, αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε το 1/2 φλ. βούτυρο και σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε για 2-3 λεπτά το κρεμμύδι με το σκόρδο και τις πιπεριές, ανακατεύοντας συνεχώς.
Προσθέτουμε τον πελτέ και το ρύζι, συνεχίζοντας το σοτάρισμα για άλλο 1 λεπτό.
Σβήνουμε με το ξίδι, το αφήνουμε να εξατμιστεί.
Ρίχνουμε τη ντομάτα και τη ζάχαρη καρύδας, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά στη μεσαία κλίμακα και ρίχνουμε λίγο-λίγο νεράκι, ανακατεύοντας πού και πού.
Το ριζότο είναι έτοιμο όταν το ρύζι “κρατάει” ελάχιστα και δείχνει σαν πηχτή σούπα. Μην διστάσετε σ’αυτή τη φάση να το κατεβάσετε από τη φωτιά, γιατί μέχρι να το σερβίρετε στο πιάτο θα σφίξει πολύ παραπάνω.
Στο τέλος, ρίχνουμε το έξττρα βουτυράκι που θα το δέσει και θα το μελώσει, το κεφαλοτύρι και τον βασιλικό ή τον μαϊντανό.
Μπόλικο πιπέρι από πάνω και το τρώμε πάραυτα, πριν σφίξει.