Μαυρομάτικα με λουκάνικο και σέσκουλα (3 μονάδες)
Υλικά: για 6-7 άτομα
- 500 γρ μαυρομάτικα μουλιασμένα από το βράδυ
- 2 λίτρα ζωμός λαχανικών
- 1 καρότο καθαρισμένο ολόκληρο
- 5 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
- 1 κρεμμύδι ολόκληρο
- 1 δαφνόφυλλο
- 1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι τριμμένο
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1/2 ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο
- 1/2 κιλό λουκάνικο σε λεπτές ροδέλες
- χυμό από 1 λεμόνι
- φύλλα από 1 κιλό σέσκουλά
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση:
Ξεπλένουμε τα μαυρομάτικα και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με τον ζωμό, το καρότο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη δάφνη και το θυμάρι. Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά και ξαφρίζουμε περιστασιακά. Το βράσιμο θα πάρει περίπου 2 ώρες. Αφαιρούμε το καρότο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη δάφνη. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το λουκάνικο και βράζουμε για 7-8 λεπτά ακόμα. Παράλληλα σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε μπόλικο νερό με αλάτι και μόλις κοχλάσει ρίχνουμε τα φύλλα από τα σέσκουλα και τα βράζουμε για 3-4 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τα μαυρομάτικα. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, το λάδι, τον μαιντανό και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε, αποσύρουμε από τη φωτιά.