Γαλοπούλα με μανιτάρια (3 μονάδες)
Υλικά: για 8 άτομα
- 1 γαλοπούλα (περίπου 4 κιλών)
- 1 λεμόνι κομμένο στα 4
- 1 κλωναράκι δενδρολίβανο
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 ποτηράκι κρασί λευκό γλυκό
- 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο
- 1/2 κουτ. γλυκού θυμάρι
- 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
- 2-3 σκελίδες σκόρδο
- 3 κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
- 500 γρ. μανιτάρια κομμένα
- 1 φλιτζ. ζωμό λαχανικών
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Αλείφουμε την γαλοπούλα με τα κομμάτια του λεμονιού μέσα – έξω. Χτυπάμε στο μπλέντερ το μπούκοβο, το θυμάρι, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, το μισό κρασί και το μοσχοκάρυδο μέχρι να γίνουν μια υγρή αλοιφή. Αλείφουμε τη γαλοπούλα πολύ καλά με το μισό μείγμα, και βάζουμε το δενδρολίβανο μέσα στην κοιλιά της. Απλώνουμε το κρεμμύδι στο ταψί και το περιχύνουμε με τον ζωμό και το υπόλοιπο κρασί. Τοποθετούμε την γαλοπούλα πάνω στο κρεμμύδι (με το στήθος προς τα κάτω) και την βάζουμε στον φούρνο για περίπου μια ώρα. Γυρίζουμε την γαλοπούλα. Την αλείφουμε με το υπόλοιπο μείγμα της μαρινάτας και προσθέτουμε τα μανιτάρια τα οποία έχουμε αλατοπιπερώσει πολύ καλά. Ξαναβάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για ακόμα 15 περίπου λεπτά.