Focaccia di Recco με ντομάτα με 3 μονάδες και περιορισμό στα 3 κομμάτια. 1 μονάδα από το φύλλο, 1 από το βούτυρο και 1 από το τυρί.
Υλικά: για 1 ταψί
- 3 φύλλα χωριάτικα
- 1/2 φλιτζάνι + 2 κουτ. σούπας λιωμένο βούτυρο
- 2 φλιτζάνια τυρί ρικότα
- αλάτι
- πιπέρι
Σάλτσα:
- 1 κονσέρβα ντομάτα ψιλοκομμένη στον χυμό της
- 1 κρεμμύδι στα 4
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκόμμένη
- λίγο ξίδι
- 1/2 κ. γλ. ρίγανη
- 1/2 φλιτζάνι νερό
- 1 δαφνόφυλλο
- 1/2 κ. γλ. γλυκαντικό
- 10 φύλλα βασιλικού κομμένα σε λωρίδες
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Σε κατσαρολα βάζουμε τα 2 κουτάλικα λιωμένο βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ακόμα 1 λεπτό. Προσθέτουμε την ντομάτα, το δαφνόφυλλο, το γλυκαντικό, το ξίδι, τη ρίγανη και το νερό και αλατοπιπερώνουμε καλά. Χαμξλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά , για περίπου 25-30 λεπτά. Τη βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον βασιλικό. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180. Απλώνουμε λαδόκολλα σε ένα ρηχό ταψί το όποιο πρέπει να είναι λίγο μικρότερο από τα φύλλα. Απλώνουμε το ένα φύλλο με τις άκρες να προεξέχουν. Απλώνουμε από πάνω τη μισή ρικότα και αλατοπιπερώνουμε. Αλείφουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο το δεύτερο φύλλο στην μια του πλευρά και το απλώνουμε πάνω στο τυρί. Απλώνουμε το υπόλοιπο τυρί πάνω στο φύλλο , αλατοπιπερώνουμε και το σκεπάζουμε με το τρίτο φύλλο. Αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο λιωμένο βούτυρο. Σφραγίζουμε τις άκρες των φύλλων μεταξύ τους και βάζουμε το ταψί στον φούρνο να ψηθεί για περίπου 20 λεπτά μέχρι να αρχίσουν τα φύλλα να παίρνουν χρώμα και βγάζουμε το ταψί από το φούρνο. Απλώνουμε τη σάλτσα στην επιφάνεια των φύλλων και ξαναβάζουμε στον φούρνο. Ψήνουμε ακόμα 15 λεπτά και το βγάζουμε από το φούρνο. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.