Χοιρινό με σέλινο με 4 μονάδες από το κρέας, το λάδι, τα αυγά και το κρασί.
Υλικά για 4 – 6 μερίδες
1 1/2 κιλό σέλινο τρυφερό
1 1/2 κιλό χοιρινό σπάλα με το δέρμα
1 σελινόριζα (προαιρετικά)
1 μεγάλο κρεμμύδι
1/2 κούπα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1/2 κούπα κρασί
1 κουταλιά πελτέ ή χυμός από μία ώριμη ντομάτα
3 αυγά μεγάλα
2 μεσαία λεμόνια
αλάτι
πιπέρι
μπούκοβο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Βήμα 1ο Καθαρίζουμε το σέλινο από τα ξερά φυλλαράκια και το πλένουμε καλά. Το κόβουμε σε κομμάτια μεγέθους 5 εκ. (περίπου). Το βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπαστεί. Βράζουμε μέχρι να μαλακώσει καλά αλλά να κρατάει λίγο. Το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το αφήνουμε σε σουρωτήρι.
Βήμα 2ο Κόβουμε το κρέας σε κομμάτια (υπολογίστε την ποσότητα μίας ατομικής μερίδας κομμένη σε δύο τεμάχια). Το ροδίζουμε για μερικά λεπτά με 1/2 κούπα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε μερικά κοτσάνια από ωμό σέλινο ή τη σελινόριζα σε κυβάκια εάν έχουμε. Αλατίζουμε, προσθέτουμε ελάχιστο μπούκοβο για ένταση στη γεύση (προσοχή δεν θέλουμε να κάνουμε το φρικασέ καυτερό) και σβήνουμε με 1/2 κούπα κρασί. Προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ή φρεσκοτριμμένη ώριμη ντομάτα. Αφήνουμε να πάρει μία βράση και προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπαστεί το κρέας. Το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να γίνει αρκετά καλά.
Βήμα 3ο Πριν βράσει τελείως το κρέας προσθέτουμε το σέλινο πάνω από το κρέας χωρίς να ανακατέψουμε. Πιέζουμε το σέλινο με ένα κουτάλι για να ελέγξουμε τη στάθμη του ζωμού. Θέλουμε να υπάρχει ζωμός τόσος, όσος να είναι λίγο κάτω από τη στάθμη του σέλινου καθώς το πιέζουμε. Σκεπάζουμε με καπάκι και συνεχίζουμε το βρασμό ώστε να πάρουν μερικές βράσεις μαζί μέχρι να γίνουν και τα δύο καλά. Προσέχουμε να έχει το φαγητό λίγα ζουμάκια για να μπορέσουμε να κάνουμε το αυγολέμονο (δεν θέλουμε όμως να είναι σαν σούπα). Τόσο, όσο χρειάζεται.
Βήμα 4ο Βγάζουμε από την κατσαρόλα 2 κουτάλες ζωμό και το αφήνουμε στην άκρη. Εντωμεταξύ χτυπάμε σε ένα μπολ τρία μεγάλα αυγά. Προσθέτουμε το χυμό από 2 μεσαία λεμόνια και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το ζωμό σιγά -σιγά συνεχίζοντας το χτύπημα. Περιχύνουμε το φαγητό με το αβγολέμονο και κουνάμε την κατσαρόλα ώστε να πάει παντού. Σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε το φαγητό να “ξεκουραστεί” και να παστεριωθεί καλά το αυγό από την θερμοκρασία που έχει η κατσαρόλα.
Πηγή:http://www.magiacook.gr/