Κοτόπουλο στιφάδο στην γάστρα με 1 μονάδα. Αν βάλετε και λάδι μετράτε άλλη 1.
Υλικά:
- 1½ -2 κιλά κρεμμυδάκια ξερά μεσαίο μέγεθος (υπολογίστε 4-5 για κάθε μερίδα)
- 1 ολόκληρο κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
- 2 κουταλιές σούπας πάστα ντομάτας
- Λίγο Ντοματοχυμό
- 2 φύλλα δάφνης
- 6-7 κόκκους μαυροπίπερο
- Ξύδι
- Αλάτι
- πιπέρι
- κόκκινη πάπρικα γλυκιά
- Ελαιόλαδο (αν βάλετε μετράτε 2 μονάδες το φαγητό)
Εκτέλεση:
Ζεματίζω τα κρεμμύδια και το κοτόπουλο ξεχωριστά το καθένα τα στραγγίζω στο τρυπητό και τα ξεπλένω. Χτυπάω ένα κρεμμύδι στο μπλέντερ και σε μια κατσαρόλα ρίχνω μισό φλιτζανάκι του ελληνικού καφέ νερό, το κρεμμύδι και το αχνίζω. Προσθέτω τον πελτέ, την σάλτσα και τα μπαχαρικά και τα αφήνω να πάρουν μια βράση ανακατεύοντας για 1-2 λεπτά (έτσι δεν ξινίζει η σάλτσα ντομάτας). Προσθέτω λίγο νερό και ρίχνω μέσα τα κρεμμύδια και το κοτόπουλο. Αφού αχνιστούν όλα μαζί για 2-3 λεπτά συμπληρώνω νεράκι (ζεστό κατά προτίμηση) και το ξύδι και τα αφήνω να βράσουν όλα μαζί για 15 λεπτά περίπου. Έπειτα τα ρίχνουμε στην γάστρα ή στο ταψί (απλά το κλείνουμε καλά από πάνω με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο ), και το αφήνω να ψηθεί στους 180 για 40 λεπτά περίπου. Λίγο πριν το βγάλω από το φούρνο το ανοίγω για να πάρει χρώμα. Έτοιμο το φαγητό μας με 1 μονάδα. Το ελαιόλαδο μπορώ να το προσθέσω την στιγμή που βάζω το φαγητό μου στο φούρνο και έτσι θα είναι 2 μονάδες ή μόλις το βγάλω από το φούρνο Αυτό είναι καθαρά στην προσωπική σας κρίση γιατί φτιάχνοντας το θα διαπιστώσετε ότι είναι τόσο νόστιμο και χωρίς το λαδάκι πού δεν φαίνεται ότι λείπει.