Χημική δίαιτα:Γιατί ξαναπαίρνετε τα κιλά που χάσατε

0
5392

Στην αγορά κυκλοφορούν εκατοντάδες «μαγικές δίαιτες» που υπόσχονται γρήγορη και παράλληλα εύκολη απώλεια κιλών. Πόσες φορές δεν έχετε διαβάσει ή ακούσει «χάστε τα κιλά σας σε μια εβδομάδα», «επίπεδη κοιλιά σε πέντε ημέρες» και άλλα πολλά. Δυστυχώς κάποιοι τα πιστεύουν ακόμη και σήμερα, γιατί οιδίαιτες εξπρές (express) δίνουν υποσχέσεις χωρίς όμως αντίκρισμα.

Σαν «χημικές» ορίζονται οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε λίπη και πρωτεΐνες και φτωχές σε και σαν αποτέλεσμα προκαλούν «χημικές» αντιδράσεις στον οργανισμό όπως είναι ο σχηματισμός κετονικών σωμάτων.

Κάνοντας μια χημική δίαιτα, όπως για παράδειγμα , δηλαδή εκείνη που έχει πολλές πρωτεΐνες (, κόκκινο κρέας, γαλακτοκομικά) και λίγους έως καθόλου υδατάνθρακες (ψωμί, , φρούτα, λαχανικά κ.α.), χάνετε μενγρήγορα βάρος, αλλά επειδή αποκλείεται από το διαιτολόγιο σας πολλές άλλες τροφές που ο οργανισμός σας έχει ανάγκη, χαλάτε το μεταβολισμό σας και αισθάνεστε έντονα το αίσθημα της στέρησης.
Με αυτές τις «θαυματουργές δίαιτες» αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι η απώλεια υγρών και μυϊκού ιστού, όχι η απώλεια λίπους. Έχει βρεθεί ότι στα δέκα κιλά που χάνει ένα άτομο με χημική δίαιτα μόνο το ένα κιλό είναι από το συσσωρευμένο στο σώμα του. Επιπλέον με αυτές οι μύες συρρικνώνονται, ο οργανισμός εξασθενεί και η ψυχική ισορροπία του ατόμου κλονίζεται.
Οι υδατάνθρακες αποτελούν τροφή για τον εγκέφαλο και την καρδιά και γεμίζουν τις αποθήκες του οργανισμού στους μύες και το συκώτι με γλυκογόνο, που είναι η άμεση πηγή ενέργειας. Από την άλλη οι πρωτεΐνες είναι βασικές ουσίες που χρειάζεται το σώμα για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των κατεστραμμένων κυττάρων. Χρειάζονται επίσης στην πέψη και βοηθούν στην παραγωγή αντισωμάτων που καταπολεμούν τις λοιμώξεις.
Όταν λοιπόν τελειώσει η δίαιτα, αρχίζετε να τρώτε με μεγαλύτερο πάθος ότι στερηθήκατε και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ξαναπαίρνετε τα κιλά που χάσατε, ή και περισσότερα, με αποτέλεσμα να απογοητεύεστε.
Επιπλέον, στερούν από τον οργανισμό σημαντικά θρεπτικά συστατικά, με πιθανό αποτέλεσμα να πάθετε μέχρι και αβιταμίνωση και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία σας. Η διατροφή φτωχή σε υδατάνθρακες σχετίζεται, σύμφωνα με μελέτες, με χαμηλά επίπεδα συγκέντρωσης και ενεργητικότητας και αυξημένα επίπεδα κετονών στο αίμα. Η παρουσία των κετονών μπορεί να προκαλέσει: πονοκεφάλους, ζαλάδες, κόπωση, αναγούλα και άσχημη οσμή στο στόμα, ενώ τα άτομα που ακολουθούν τέτοιες δίαιτες νιώθουν συχνά κουρασμένα και ληθαργικά.
Γι’ αυτό, από εδώ και πέρα να αποφεύγετε τις δίαιτες «αστραπή» και φροντίστε η δίαιτα που κάνετε να είναι ισορροπημένη. Η μοναδική δίαιτα που αποφέρει καρπούς είναι ένα διαιτολόγιο σχεδιασμένο με βάση τις ανάγκες του καθενός (φύλο, , σωματική δραστηριότητα), που ακολουθεί τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής χωρίς να αποκλείει συγκεκριμένες ομάδες τροφών και που συνοδεύεται από συστηματική άσκηση.

Πηγή mydiatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα
Loading...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here