Υλικά:
- 400 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 1½ κ.γ. Σόδα σκόνη
- Μια πρέζα αλάτι
- 260 γρ. Σπορελαιο + λίγο ακόμα για τη φόρμα
- 200 γρ. Φρουκτόζη
- 5 αυγά
- 120γρ σόδα αναψυκτικό
- 1βανίλια
- 2 πορτοκάλια (ξύσμα και χυμός)
Εκτέλεση:
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, το λάδι , τη φρουκτόζη και τα αυγά και τα χτυπάμε με το σύρμα για περίπου 6 λεπτά. Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε σιγά-σιγά τη σόδα αναψυκτικό ..Σταματάμε το χτύπημα. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το σιμιγδάλι, τη σόδα σκόνη ,την βανίλια και το αλάτι. Τα αδειάζουμε λίγα-λίγα στο προηγούμενο μείγμα ανακατεύοντας με μια κουτάλα η με το μίξερ στο 1 σιγά σιγά. Λαδώνουμε πολύ καλά μια φόρμα διαμέτρου 26 εκ. και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε στους 160°C για 1 ώρα και 15 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε καλά, βυθίζοντας στο κέντρο ένα μαχαίρι· αν βγαίνει λερωμένο με υπολείμματα νωπής ζύμης, θα χρειαστεί να ψήσουμε λίγο ακόμα(αν ροδίσει και είναι άψητη στο εσωτερικό της σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο πολύ καλά Κ συνεχίζουμε το ψήσιμο) . Μόλις βγάλουμε το κέικ, το αφήνουμε να κρυώσει μέσα στη φόρμα για 10-15 λεπτά, ξεφορμάρουμε και όταν κρυώσει τελείως πασπαλίζουμε με νατρίν (σκόνη ζαχαρίνης) και φυσικά στολίζουμε την βασιλόπιτα μας…