Το σχήμα του συμβολίζει την αιωνιότητα και την γέννηση της ζωής. Το κέλυφός του που αποτελείται κυρίως από ασβέστιο, κρύβει δύο μέρη: το ασπράδι (λεύκωμα) και τον κρόκο. Το λεύκωμα περιέχει νερό, πρωτείνες, λιπαρά και μεταλλικά άλατα. Ο κρόκος έχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Α, D και ίχνη βιταμίνης Β. Όσο πιο κίτρινος είναι ο κρόκος , τόσο μεγαλύτερη η ποσότητα σε βιταμίνη Α.
Η θρεπτική του αξία ανά 1 00 γρ. είναι η εξής:
12,8 γρ. πρωτείνη
11,5 γρ. λιπίδια
0,7 γρ. υδατάνθρακες
162 θερμίδες
1140 μονάδες βιταμίνης Α
ίχνη βιταμίνης Β1, Β2, ΡΡ & Η.
Τα είδη των αυγών είναι αρκετά. Εκτός από τις κότες , αυγά μας δίνουν
οι πάπιες τα οποία προσφέρονται για κρέμες και πουτίγκες λόγω του ότι έχουν εξαιρετικά ζελατινοειδή ασπράδια
οι χήνες των οποίων τα αυγά είναι πλούσια και προσφέρονται για ομελέτες.
τα ορτύκια των οποίων τα αυγά προσφέρονται για βραστά
Τέλος, μπορεί στην αγορά να συναντήσουμε και αυγά από γλάρο και φασιανό.