Πρασόρυζο με 2 μονάδες από το ρύζι και το λάδι!
Υλικά Συνταγής
7-8 μέτρια τρυφερά πράσα
2 φρ. κρεμμυδάκια
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μικρό καρότο τριμμένο
2 φλ. ρύζι καρολίνα ή μακρύκοκκο
5 φλ. νερό ζεστό
2 κ.σ άνηθο
χυμό από 1 λεμόνι
2-3 κ.σ ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Ξεκινάμε το πρασόρυζο, αφαιρώντας το πράσινο μέρος από τα πράσα. Κόβουμε το λευκό μέρος σε χοντρές φέτες.
Ζεσταίνουμε ένα βαθύ μεγάλο τηγάνι ή πλασοτέ κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το κομμένο πράσο προσθέτωντας ένα τέταρτο φλιτζανιού νερό. Αχνίζουμε το πράσο, για να γίνει πιο ελαφρύ, να πιει όλα τα υγρά του και να μαλακώσει ελαφρά.
Προσθέτουμε στο στεγνό πλέον τηγάνι το ελαιόλαδο και το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι. Πάντα σε μέτρια φωτιά αφήνουμε το πράσο και το κρεμμύδι να γίνουν διάφανα και να βγάλουν όλη τους τη γλύκα. Προσθέτουμε ψιλοκομμένο το λευκό μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.
Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να λαδωθεί για 1 λεπτό. Ρίχνουμε το ζεστό νερό.
Μόλις πάρει βράση το πρασόρυζο, ρίχνουμε το καρότο και χαμηλώνουμε τη φωτιά, σε μέτρια προς χαμηλή, ίσα που να κοχλάζει το πρασόρυζο.
Μισοκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε το πρασόρυζο για 17 λεπτά περίπου. Ανακατεύουμε κατά τη διάρκεια του βρασμού μερικές φορές, με προσοχή να μην λιώσουμε τα πράσα.
Αλατοπιπερώνουμε πάντα προς το τέλος του βρασμού. Μόλις περάσουν τα πρώτα 15-16 λεπτά βρασμού, ρίχνουμε στο πρασόρυζο τον ψιλοκομμένο άνηθο, τα ψιλοκομμένα πράσινα φύλλα των φρέσκων κρεμμυδιών και στύβουμε το λεμόνι. Ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά .
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καθαρή πετσέτα και βάζουμε το καπάκι. Αφήνουμε το πρασόρυζο να σταθεί για 10 λεπτά και να τραβήξει το ρύζι τα υγρά που χρειάζεται.
Σερβίρουμε με λίγο στραγγιστό γιαούρτι (αν χρησιμοποιήσετε, μετράτε άλλη 1 μονάδα).
Υπάρχει και η εκδοχή για πρασόρυζο με ντομάτα, απλά στα ίδια υλικά προσθέτουμε και ψιλοκομμένη ή τριμμένη ντομάτα.
Πηγή:https://www.argiro.gr