Καραμελωμένος ανανάς με 2 μονάδες από τον ανανά και την κρέμα γάλακτος.
ΥΛΙΚΑ
Υλικά για τον ανανά:
1 ολόκληρο ανανά
5 γρ. γαρύφαλλα, ολόκληρα
Υλικά για την καραμέλα:
200 ml. κρέμα γάλακτος, πλήρης (δείτε τις επιτρεπόμενες εδώ)
150 γρ. ζάχαρη καρύδας
2 πρέζες αλάτι
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1
Εκτέλεση για τη καραμέλα βουτύρου: Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε τη ζάχαρη καρύδας και σιγά σιγά ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει καραμέλα σε χαμηλή φωτιά.
2
Στη συνέχεια αφού γίνει μία σκούρα καραμέλα, ρίχνουμε σιγά σιγά την κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας συνεχώς.
3
Αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει για 1-2 λεπτά και στη συνέχεια αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το αλάτι, ανακατεύουμε καλά και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει τελείως.
4
Τοποθετούμε τον ανανά στον πάγκο εργασίας μας και με ένα ίσιο μαχαίρι τον καθαρίζουμε περιμετρικά. Καρφιτσώνουμε μερικά γαρύφαλλα διάσπαρτα στην επιφάνεια του.
5
Στη συνέχεια μεταφέρουμε τον ανανά σε ένα ταψί του φούρνου, στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 120 βαθμούς στον αέρα για 20 λεπτά.
6
Μόλις ψηθεί, αφαιρούμε προσεκτικά το ταψί από το φούρνο και με τη βοήθεια ενός πινέλου αλείφουμε την επιφάνεια του ανανά με καραμέλα. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς στον αέρα για 35-40 λεπτά.
7
Ανά 5 λεπτά αλείφουμε προσεκτικά την επιφάνεια του ανανά με καραμέλα.
8
Όταν είναι έτοιμος, αφαιρούμε το ταψί από το φούρνο, τον αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με καραμέλα.
Πηγή