Φιογκάκια με πικάντικη σάλτσα κιμά και μελιτζάνας: Συνταγή μόνο για μερακλίδες! με 4 μονάδες από τα ζυμαρικά, το βούτυρο, τον κιμά και το γιαούρτι!
Υλικά
1 πακέτο φιογκάκια ή άλλο κοντό ζυμαρικό της επιλογής σας
250γρ. κιμά μοσχαρίσιο
3-4 μελιτζάνες τσακώνικες, μέτριες σε μέγεθος
1½ φλιτζανάκι του καφέ βούτυρο και λίγο επιπλέον αλλά λιωμένο
2 σκελίδες σκόρδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ κουτ. γλυκού κύμινο κοπανισμένο
¼ κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού κιτρινόριζα (κουρκουμά), σε σκόνη
λίγο ξίδι
10 ντομάτες σε καρεδάκια
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη καρύδας ή άλλο γλυκαντικό
1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το σερβίρισμα
300γρ. γιαούρτι στραγγιστό
4-5 κορφούλες δυόσμου
Διαδικασία
Πλένετε, καθαρίζετε και κόβετε τις μελιτζάνες σε λεπτές ροδέλες. Τις βάζετε σε τρυπητό και τις αλατίζετε γενναία. Τις αφήνετε για 30 λεπτά και τις ξεβγάζετε καλά.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200οC. Στύβετε τις μελιτζάνες και τις απλώνετε σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα. Τις ραντίζετε με λίγο από το λιωμένο βούτυρο, τις ανακατεύετε και τις ψήνετε στον φούρνο μέχρι οι άκρες τους να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα του κιμά: Ζεσταίνετε το βούτυρο και σοτάρετε το σκόρδο με το κρεμμύδι για 1 λεπτό. Προσθέτετε τα μπαχαρικά κι αμέσως μετά τον κιμά. Συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας κάθε τόσο με ξύλινο κουτάλι για να μη σβολιάσει ο κιμάς και μέχρι να αλλάξει χρώμα.
Σβήνετε τότε με το ξίδι και αφού εξατμιστεί και προσθέτετε τις ντομάτες, τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό, τη ζάχαρη καρύδας (ή αλλο γλυκαντικό) κι ανάλογο αλατοπίπερο. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε τον κιμά περίπου για 30 λεπτά.
Προσθέτετε τότε τις προψημένες μελιτζάνες, επιπλέον αλατοπίπερο και βράζετε τη σάλτσα για 10 λεπτά ακόμα, ρίχνοντας προς το τέλος του μαγειρέματος και τον ψιλοκομμένο δυόσμο.
Μέχρι να μαγειρευτεί η σάλτσα του κιμά βράζετε και τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους. Τα στραγγίζετε και τα ρίχνετε στη σάλτσα του κιμά. Κάνετε ένα καλό ανακάτεμα και μοιράζετε το φαγητό σε πιάτα. Προσθέτετε μια καλή κουταλιά γιαούρτι σε κάθε πιάτο και από μια κορφούλα δυόσμου.