Μπορεί να μπαίνεις στον πειρασμό να πετάς βιαστικά τα ψώνια σου από το σουπερμάρκετ στα ντουλάπια της κουζίνας σου και στο ψυγείο σου, ιδιαίτερα μετά από μια κουραστική ημέρα. Αλλά εάν αφιερώνεις μερικά λεπτά στο να επεξεργάζεσαι κάποια τρόφιμα καθώς τα βγάζεις από τις σακούλες, θα εξοικονομείς πάρα πολύ χρόνο όταν χρειάζεται να τα μαγειρεύεις όλη την εβδομάδα. Παρακάτω είναι 8 συμβουλές προπαρασκευής τροφίμων που μπορείς να κάνεις όταν επιστρέφεις στο σπίτι σου από το σουπερμάρκετ.
1. Πλένε και ετοίμαζε τα βότανα
Όταν πλένεις τα βότανα (μαϊντανό, άνηθο, κλπ.) άμεσα μετά την αγορά τους, εκτός του ότι εξοικονομείς χρόνο, σε βοηθά στο να τα διατηρείς φρέσκα για περισσότερο χρόνο. Πλένε στο νεροχύτη τα βότανα και στέγνωνέ τα με χαρτί κουζίνας μόλις τα βγάζεις από τη σακούλα του σουπερμάρκετ. Τύλιγε τα βότανα με το βρεγμένο χαρτί κουζίνας και βάζε τα σε πλαστικές συσκευασίες που σφραγίζουν αεροστεγώς. Τώρα είναι έτοιμα να τα χρησιμοποιείς όταν τα χρειάζεσαι.
2. Απομάκρυνε τα κοτσάνια από το κέιλ και τον μαϊντανό
Καθώς πλένεις τα βότανα και τα λαχανικά που έχουν κοτσάνια (κέιλ, βλίτα, μαϊντανός, λαχανίδες, κλπ.), είναι καλό να αφαιρείς τα χοντρά κοτσάνια τους. Αφού το κάνεις αυτό, βάζε τα λαχανικά σου σε αεροστεγείς σακούλες ή δοχεία. Όταν έρθει η ώρα να τα μαγειρέψεις, το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να τα βάλεις στην κατσαρόλα.
3. Χώριζε σε μερίδες και πάγωνε τα κρέας σου
Αν αγόρασες ένα μεγάλο πακέτο με κρέας, μπριζόλες, κοτόπουλο ή κιμά, χώρισέ το σε μερίδες που θα χρειαστείς για να μαγειρέψεις πριν το καταψύξεις. Τοποθέτησε το ποσό που πρόκειται να μαγειρέψεις μέσα στην εβδομάδα σε αεροστεγή δοχεία στο ψυγείο και βάλε τις υπόλοιπες μερίδες στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση.
4. Μαρινάριζε το κρέας
Καθώς χωρίζεις το κρέας σε μερίδες είναι ευκαιρία να μαρινάρεις ένα μέρος του. Έτσι θα είναι έτοιμο και γεμάτο γεύση όταν θα θέλεις να το μαγειρέψεις.
5. Βάζε τις τροφές που ταγγίζουν σε αεροστεγείς συσκευασίες
Αν ο πάγκος της κουζίνας σου είναι γεμάτος ανοιχτές σακούλες με αλεύρι, ξηρούς καρπούς, καφέ και δημητριακά, δεν απολαμβάνεις την καλύτερη γεύση τους. Αυτές οι ξηρές τροφές διαρκούν περισσότερο και μένουν φρεσκότερες αν τις αποθηκεύεις σε αεροστεγή δοχεία στα ντουλάπια σου (ή στην κατάψυξη) αμέσως αφού φτάσεις στο σπίτι σου από το σουπερμάρκετ. Επίσης, όταν είναι σε δοχεία, όλα να φαίνονται πολύ πιο οργανωμένα και όμορφα, πράγμα που θα αυξήσει τον ενθουσιασμό σου για μαγείρεμα.
6. Κόβε το ψωμί σε φέτες και βάζε το μισό στην κατάψυξη
Το καλό ψωμί μπορεί είναι απαραίτητο στο τραπέζι μας, αλλά χάνει τη φρεσκάδα του γρήγορα. Ο καλύτερος τρόπος για να το κρατάς φρέσκο είναι να το βάζεις στην κατάψυξη. Όταν θέλεις να το καταναλώσεις, απλά βάζε το στον φούρνο της κουζίνας σου για μερικά λεπτά για να το ζεστάνεις ή και να το ψήσεις λίγο περισσότερο. Αυτό αναζωογονεί τα άμυλα, επαναφέροντας την αρχική γεύση του ή βελτιώνοντάς την ακόμα περισσότερο. Έτσι, αντί να αφήνεις ολόκληρη τη φραντζόλα στον πάγκο σου, κόψε τη μισή. Άφησε τη μισή ή όση χρειάζεσαι για δείπνο και κόψε την υπόλοιπη σε φέτες και αποθήκευσέ τες στην κατάψυξη μέσα σε μια αεροστεγή σακούλα.
7. Κόβε μερικά λαχανικά για σνακ
Κόβε μερικά λαχανικά (καρότα, σέλινο, πιπεριές, μπρόκολο, κλπ.) για να είναι έτοιμα για σνακ στις επόμενες ημέρες. Και αν ξέρεις εκ των προτέρων ότι θα χρειαστείς ένα συγκεκριμένο λαχανικό για να μαγειρέψεις ένα επερχόμενο γεύμα, πλύνε το, κόψε το και έχε το έτοιμο. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να γυρνάς από τη δουλειά στο σπίτι σου και να έχεις ένα ψυγείο γεμάτο από συστατικά που είναι έτοιμα για μαγείρεμα.
8. Βγάζε τα αυγά από τη συσκευασία τους
Βγάζε τα αυγά από την χάρτινη (ή πλαστική) συσκευασία τους και βάζε τα σε ένα μπολ. Έτσι, κάθε φορά που χρειάζεσαι ένα αυγό, δεν είναι ανάγκη να βγάζεις όλη τη συσκευασία και να ανοίγεις το καπάκι. Όμως, μια ακόμα πιο επαγγελματική κίνηση είναι να βράζεις τα μισά αυγά για να έχεις έτοιμο ένα θρεπτικό πρωινό ή σνακ όλη την εβδομάδα. (Απλά φρόντιζε να βάζεις τα βραστά αυγά σε ξεχωριστό μπολ και να μην τα μπερδεύεις με τα ωμά αυγά!)
Πηγή:https://topgreekgyms.gr