Η top χειμωνιάτικη συνταγή: Σούπα με γλυκοπατάτα και ροκφόρ με 3 μονάδες από τις πατάτες, το λάδι και το τυρί.
ΥΛΙΚΑ:
3 γλυκοπατάτες, πορτοκαλί ( για το χρώμα πιο πολύ)
1 μέτρια πατάτα
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, στο τρίφτη
1 σκελίδα σκόρδο
1 κοτσάνι σέλερυ, ψιλοκομμένο
1 λίτρο ζωμό λαχανικών (δείτε τη συνταγή εδώ)
ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
λίγο ροκφόρ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Καθαρίζεις τις πατάτες και τις κόβεις σε μικρά κυβάκια. Αυτό θα τις κάνεις να βράσουν πιο γρήγορα.
Σε μία κατσαρόλα ρίχνεις ελαιόλαδο τόσο όσο να καλυφτεί ο πάτος και σωτάρεις σκόρδο, κρεμμύδι και σέλερυ.
Μόλις «γυαλίσουν» τα κρεμμύδια ρίχνεις τις πατάτες και μισό λίτρο από το ζωμό.
Βράζεις για 15 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
Με μια τρυπητή κουτάλα βγάζεις τα λαχανικά που έβρασαν και τα βάζεις στο μπλέντερ και τα λιώνεις. αν χρειάζεται για καλύτερο χτύπημα προσθέτεις λίγο από το ζωμό που έβρασαν οι πατάτες.
Σε περίπτωση που έχεις ραβδομπλέντερ χρησιμοποιείς αυτό μέσα στην κατσαρόλα όπως κάνεις και με τις άλλες βελούδινες σούπες.
Μεταφέρεις την βελουτέ στην κατσαρόλα αφού έχεις κρατήσει σε άλλο σκεύος τον υπόλοιπο ζωμό που έβρασαν οι πατάτες.
Προσθέτεις σταδιακά και ανακατεύοντας τον ζωμό και ανάλογα με το πόσο πλούσια την θέλεις χρησιμοποιείς και το άλλο μισό λίτρο ζωμού που έχεις στην άκρη.
Αλατοπιπερώνεις και σερβίρεις την σούπα ζεστή με λίγο θρυμματισμένο ροκφόρ για πιο έντονη γεύση.
Πηγή