Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι το ψητό κρέας είναι πιο υγιεινό από το τηγανητό, επειδή περιέχει λιγότερα λιπαρά.
Πρόκειται για παρανόηση, καθώς οι μπριζόλες και άλλα είδη κρέατος, αλλά και τα ψάρια, όταν τηγανίζονται δεν απορροφούν λίπος.
Αντιθέτως αποβάλλουν λίπος, όπως ακριβώς συμβαίνει και όταν τα ψήνουμε. Αυτό μπορεί εύκολα να το διαπιστώσει κάποιος όταν μαγειρεύει λουκάνικα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, δίχως λάδι ή νερό: το κρέας αποβάλλει το λίπος. Αυτό ακριβώς γίνεται και όταν το κρέας τηγανίζεται σε λάδι.
Η συμβουλή των ειδικών να μην τρώμε τηγανητό το κρέας, τα πουλερικά ή τα ψάρια, αλλά όχι επειδή απορροφούν περισσότερο λίπος.
Εάν τα σερβίρει κανείς χωρίς το λίπος που έχει απομείνει στο τηγάνι και χωρίς να προσθέσει στο πιάτο βούτυρο ή οτιδήποτε άλλο με πολλά λιπαρά, το ολικό λίπος και οι θερμίδες τους δεν θα αυξηθούν σε ανθυγιεινά επίπεδα.
Αυτό που συμβαίνει όμως με το τηγάνισμα, είναι η έκθεση του κρέατος σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, που έχει ως συνέπεια τη δημιουργία των υποπροϊόντων προχωρημένης γλυκοζυλίωσης, μιας ομάδας ουσιών που έχουν σχετιστεί με αυξημένα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα.
Η φλεγμονή με τη σειρά της φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας και διαβήτη, ενώ ταυτοχρόνως μειώνει τις φυσικές άμυνες του οργανισμού και επιταχύνει το γήρας.
Όσον αφορά τα ψάρια, είναι προτιμότερο να τα τρώτε ψητά ή βραστά, διότι αυτές οι μέθοδοι μαγειρέματος αφήνουν ανέπαφα τα πολύτιμα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα τους.