Σούπα από κόκκινες φακές με ξινόγαλο (3 μονάδες)
Υλικά: για 4 άτομα
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού κόκκινες φακές
- 600 – 800 ml ζωμός λαχανικών
- 1 καρότο κομμένο σε χοντρές φέτες
- 1/2 πράσο κομμένο σε ροδέλες
- 1/2 κρεμμύδι σε φέτες
- 2 κουτ. βούτυρο
- 1 δαφνόφυλλο
- αλάτι
- 1/2 κουτ. γλυκού καυτερό ή γλυκό μπούκοβο
- 100 ml ξινόγαλο
- 1 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου δυόσμου ψιλοκομμένα
Εκτέλεση:
Σε κατσαρόλα λιώνουμε το μισό βούτυρο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι, το πράσο και τα καρότα για 4-5 λεπτά μέχρι να μαραθούν. Δυναμώνουμε τη φωτιά , ρίχνουμε τις φακές και τη δάφνη ανακατεύουμε λίγο και προσθέτουμε τα 600 ml του ζωμού. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά τόσο όσο να κοχλάζει απαλά η σούπα , σκεπάζουμε και βράζουμε για 20-25 λεπτά. Μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στο μπλέντερ (αφαιρούμε τη δάφνη!) ρίχνουμε το αλάτι, το μπούκοβο και το υπόλοιπο βούτυρο (που το έχουμε λιώσει) και χτυπάμε τα υλικά για αρκετά λεπτά μέχρι να έχουμε μια λεία, βελούδινη σούπα. Βάζουμε την σούπα στην κατσαρόλα και αν χρειάζεται προσθέτουμε κι άλλο ζωμό, αφού δεν θέλουμε να είναι πολύ πηχτή. Σερβίρουμε την σούπα στα πιάτα. Ανακατεύουμε το ξινόγαλο με τον ψιλοκομμένο δυόσμο και βάζουμε περίπου 1 1/2 κουτ. σούπας σε κάθε πιάτο.