Τα επεξεργασμένα κρέατα που τρως μπορεί να είναι ο κύριος λόγος των προβλημάτων της υγείας σου. Μερικές λωρίδες μπέικον στο πρωινό, ένα σάντουιτς με γαλοπούλα για μεσημεριανό, και ένα ή δύο λουκάνικα για δείπνο – για πολλά άτομα αυτό το μενού μπορεί να μην ακούγεται και τόσο πολύ διαφορετικό από το συνηθισμένο τους διατροφικό πρόγραμμα. Αν και η πρωτεΐνη σε αυτά τα τρόφιμα μπορεί να σε βοηθήσει στο να παραμένεις πλήρης για περισσότερο χρόνο και να μειώσει τις λιγούρες σου για ανθυγιεινά και υψηλά σε υδατάνθρακες σνακ, τα πρόσθετα, τα συντηρητικά, το νάτριο και μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία του κρέατος μπορούν να έχουν σοβαρές συνέπειες στην υγεία σου.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, τα επεξεργασμένα κρέατα είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου. Επίσης, η κοινή λογική δείχνει όλο αυτό το κορεσμένο λίπος και το αλάτι που υπάρχει στα επεξεργασμένα κρέατα σίγουρα δεν είναι φιλικά προς το σώμα σου όσον αφορά το βάρος, την κατακράτηση νερού και την αρτηριακή πίεση. Παρακάτω είναι 20 κακές συνέπειες για την υγεία σου από την κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων.
Βάρος – Δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονόςότι τα επεξεργασμένα κρέατα δεν είναι συνταγή για ένα λεπτότερο σώμα. Μια απλή φέτα μπέικον στο τηγάνι περιέχει 50 θερμίδες και ένα λουκάνικο μπορεί να περιέχει μέχρι και 500 θερμίδες και να καλύπτει την μέγιστη ημερήσια δόση σου σε αλάτι. Εκτός του ότι προσθέτεις περιττά λίπη στη διατροφή σου κάθε φορά που τρως κάποιο επεξεργασμένο κρέας, η περιεκτικότητά του σε αλάτι και μόνο οδηγεί το σώμα σου στο να κατακρατεί υπερβολικό βάρος νερού, ανεβάζοντας επιπλέον τα κιλά σου.
Παχυσαρκία – Με τις υπερβολικές ποσότητες θερμίδων, νατρίου και λίπους σε κάθε μπουκιά, τα επεξεργασμένα κρέατα – από το μεσημεριανό σάντουιτς μέχρι την κονσέρβα για το βραδινό – προσθέτουν πόντους στη μέση σου που συνεχώς διευρύνεται. Εκτός από τις λιγότερο-από-υγιεινές διατροφικές ιδιότητες, πολλά από τα συντηρητικά που χρησιμοποιούνται στα επεξεργασμένα κρέατα μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονές στο σώμα σου που συνδέονται με την παχυσαρκία.
Καρδιοπάθειες – Οι καρδιοπάθειες είναι παγκοσμίως ο νούμερο ένα δολοφόνος και μια διατροφή που είναι γεμάτη από επεξεργασμένα κρέατα δεν κάνει τίποτα άλλο από το να αυξάνει σημαντικά το κίνδυνο για αυτές. Οι καρκινογόνες ουσίες που αναπτύσσονται κατά το κάπνισμα του κρέατος θεωρούνται ότι συμβάλουν στα καρδιακά νοσήματα, ενώ τα κορεσμένα και τα τρανς λιπαρά που υπάρχουν σε όλα τα επεξεργασμένα κρέατα – από τα διάφορα αλλαντικά μέχρι τα λουκάνικα – μπορούν να συμβάλουν στη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες σου μειώνοντας τη ροή του αίματος στην καρδιά σου και αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες.
Φούσκωμα – Αν αισθάνεσαι φούσκωμα μετά τα γεύματα σου, η εξάρτησή σου σε πολύ επεξεργασμένα κρέατα μπορεί να είναι ο ένοχος. Το αλάτι συμβάλει σημαντικά στο φούσκωμα που έχει να κάνει με την κατακράτηση νερού, ενώ το λάδι και το λίπος που περιέχεται στα burgers, αλλαντικά και λουκάνικα κάνουν το στομάχι σου να αδειάζει πιο αργά από το κανονικό. Πολύ γρήγορα αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια φουσκωμένη κοιλιά και να αισθάνεσαι ότι τα ρούχα σου στένεψαν.
Κακή υγεία εντέρων – Το έντερό σου στεγάζει περισσότερο από το 70% του ανοσοποιητικού σου συστήματος, οπότε η καλή συντήρηση αυτού του ευαίσθητου περιβάλλοντος είναι υψίστης σημασίας για τη γενική σου υγεία. Δυστυχώς, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Molecular Nutrition and Food Research αποκαλύπτει ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ισορροπία της μικροχλωρίδας στο έντερό σου, βάζοντάς σε ενδεχομένως σε κίνδυνο για λοιμώξεις, ορισμένες μορφές καρκίνου, σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου και έλκη.
Καρκίνος του παχέος εντέρου – Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι μία από τις πλέον θανατηφόρες μορφές καρκίνου και συχνά εμφανίζεται με ελαφρά συμπτώματα που δεν εγείρουν υποψία έως ότου είναι πολύ αργά. Δυστυχώς για τους λάτρεις του μπέικον, τα επεξεργασμένα κρέατα συχνά περιέχουν νιτρικά άλατα που έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Ακόμη και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας θεωρεί τα επεξεργασμένα κρέατα σαν καρκινογόνες ουσίες.
Καρκίνος της ουροδόχου κύστης – Επώδυνος, ενοχλητικός και δυνητικά θανατηφόρος, ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης μπορεί να χτυπήσει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, κοινωνικής και οικονομικής τάξης και φύλου. Δυστυχώς για εκείνους που αγαπούν τα λουκάνικα, η διατροφή μπορεί να είναι ένας συμβάλλοντας παράγοντας: το International Journal of Clinical and Experimental Medicine δηλώνει ότι ο κίνδυνος για καρκίνο της ουροδόχου κύστης αποκορυφώνεται στις διατροφές που είναι υψηλές σε επεξεργασμένα κρέατα.
Καρκίνος του στομάχου – Ο καρκίνος του στομάχου είναι παγκοσμίως από τις πιο θανατηφόρες μορφές καρκίνου και ο αριθμός των ασθενών συνεχώς αυξάνεται. Ευτυχώς, μπορεί να υπάρχει μια λύση: κόψε τα επεξεργασμένα κρέατα από τη διατροφή σου. Σύμφωνα με την American Cancer Society, το επεξεργασμένο κρέας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο κατώτερο πεπτικό σύστημα, ενώ η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο ανώτερο πεπτικό σύστημα, όπως το στομάχι, ο οισοφάγος, και το στόμα. Νομίζεις ότι είσαι ασφαλής μόνο και μόνο επειδή είσαι περιστασιακά καταναλωτής; Σκέψου πάλι. Έρευνες δείχνουν ότι και μόνο ένα χοτ-ντογκ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατά 18%.
Καρκίνος του παγκρέατος – Εάν θέλεις να μειώσεις τον κίνδυνο για τον θανατηφόρο καρκίνο του παγκρέατος, η ελάττωση της κατανάλωσης επεξεργασμένων κρεάτων είναι το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσεις. Οι καρκινογόνες ουσίες που σχετίζονται με την προετοιμασία των επεξεργασμένων κρεάτων έχουν συνδεθεί με τον αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παγκρέατος. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of the National Cancer Institute δείχνει ότι οι διατροφές που είναι υψηλές σε κρέας και λίπος μπορούν να προδιαθέσουν ορισμένα άτομα σε καρκίνο του παγκρέατος. Πρόσθεσε τον αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παγκρέατος που συνδέεται με την παχυσαρκία και είναι προφανές ότι πρέπει να μένεις μακριά από τα επεξεργασμένα κρέατα.
Υψηλή αρτηριακή πίεση – Εάν επιθυμείς να μειώσεις την αρτηριακή σου πίεση, τώρα είναι η στιγμή να κόψεις τα επεξεργασμένα κρέατα από τη διατροφή σου. Οι μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων μπορεί να συμβάλει στην αρτηριακή δυσκαμψία και, κατά συνέπεια, την αύξηση της πίεσης του αίματος. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές προσβολές και πρόωρο θάνατο.
Εγκεφαλικά επεισόδια – Η υψηλή σε λιπαρά διατροφή, όπως τα φορτωμένα με λιπαρά επεξεργασμένα κρέατα, μπορεί να συμβάλει στα εγκεφαλικά επεισόδια προκαλώντας αρτηριοσκλήρωση, δηλαδή στένωση των αρτηριών από τη συσσώρευση λίπους και χοληστερίνης στα εσωτερικά τοιχώματά τους. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να μειώσει την κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα σου προκαλώντας την αποσύνθεση των ιστών και αυξάνοντας τον κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια, μια κατάσταση που μπορεί να είναι θανατηφόρα στο 50% των περιπτώσεων ή να αφήσει σοβαρές αναπηρίες στις υπόλοιπες περιπτώσεις. Ευτυχώς, κόβοντας τα επεξεργασμένα κρέατα από τη διατροφή σου και αντικαθιστώντας τα με φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως και προσθέτοντας τακτική γυμναστική στο πρόγραμμά σου μπορεί να μειώσει άμεσα τον κίνδυνο.
Πονοκέφαλος – Ένοιωσες ποτέ πονοκέφαλο αφού έφαγες μια φέτα πίτσας με πεπερόνι; Τα νιτρικά άλατα που υπάρχουν σε ορισμένα επεξεργασμένα κρέατα μπορούν να διαστείλουν τα αιμοφόρα αγγεία, με αποτέλεσμα να προκαλούν πονοκεφάλους σε κάποια άτομα. Πρόσθεσε και την αύξηση της αρτηριακής πίεσης που προκαλείται από το υπερβολικό αλάτι σε πολλά από αυτά τα κρέατα και έχεις μια συνταγή για ένα δυνατό πονοκέφαλο σε χρόνο μηδέν.
Διαβήτης – Η ζάχαρη δεν είναι η μόνη ουσία που αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη. Σύμφωνα με το περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition, μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένα κρέατα μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2. Δυστυχώς, η παχυσαρκία είναι επίσης ένας προδιαθεσικός παράγοντας και συνδέεται με την κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων. Οπότε, αν θέλεις να περιορίσεις τον κίνδυνο για διαβήτη, σταμάτα να καταναλώνεις τα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά αλλαντικά σήμερα.
Κατάθλιψη – Το επεξεργασμένο κρέας περιέχει υπερβολικά μεγάλες ποσότητες αλατιού που μπορεί να συμβάλει σε διαταραχές του νευρικού σου συστήματος, αυξάνοντας στην πορεία τον κίνδυνο για κατάθλιψη. Επιπλέον, τα υδρογονωμένα λάδια και λίπη που περιέχονται σε όλα τα επεξεργασμένα κρέατα, από το μπέικον μέχρι τα burgers, μπορούν να φράξουν τις αρτηρίες σου και να μπλοκάρουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλό σου διαταράσσοντας τη λεπτή ισορροπία των ορμονών που σε κρατούν ευτυχή. Αν αυτή η κατάσταση συνδυαστεί με τις καταστροφικές επιπτώσεις της παχυσαρκίας στην ψυχική σου υγεία, καθίσταται σαφές ότι τα επεξεργασμένα κρέατα δεν κάνουν καμία χάρη στο μυαλό ή το σώμα σου.
Υποθυρεοειδισμός – Τα σνακ που είναι φορτωμένα με νιτρικά άλατα μπορούν να είναι υπεύθυνα για τον υποτονικό θυρεοειδή σου. Ερευνητές της Mayo Clinic και του National Cancer Institute ανακάλυψαν σχέση μεταξύ της υψηλής σε νιτρικά άλατα διατροφές και του αυξημένου κινδύνου για καρκίνο του θυρεοειδούς και νόσο του θυρεοειδούς. Οπότε, αν θέλεις να έχεις περισσότερη ενέργεια, να χάσεις βάρος και να μειώσεις τις πιθανότητές να χρειάζεσαι μια θυρεοειδεκτομή, ήρθε η ώρα να κόψεις τα χοτ-ντογκ.
Εξάντληση – Η υπερβολική κούραση είναι ένα σύμπτωμα πολλών χρόνιων ασθενειών – όπως η παχυσαρκία, η κατάθλιψη και η υψηλή αρτηριακή πίεση – οι οποίες μπορούν να αναχθούν σε μια ανθυγιεινή διατροφή. Εάν προσθέσεις τις βλαβερές συνέπειες των νιτρικών αλάτων που περιέχονται στο επεξεργασμένο κρέας πάνω στο θυροειδή σου, μπορεί να υποφέρεις από μια συνθλιπτική εξάντληση από την οποία είναι σχεδόν αδύνατο να ξεφύγεις.
Γενετικές ανωμαλίες – Μπορεί να είναι δύσκολο να ξεφύγεις από τις λιγούρες της εγκυμοσύνης, αλλά όσο είναι δυνατόν απέφευγε εκείνα τα χοτ-ντογκ και τα burgers που βλέπεις στα όνειρά σου. Τα αποτελέσματα μιας ευρείας κλίμακας μελέτης που διεξήχθη στο Τέξας των ΗΠΑ αποκαλύπτουν ότι τα νιτρικά άλατα συνδέονται σημαντικά με τον αυξημένο κίνδυνο για δισχιδή ράχη, λυκόστομα, και άλλες ατέλειες γέννησης, καθώς και προβλημάτων στη μητρική υγεία όπως υψηλή πίεση αίματος και παχυσαρκία.
Μείωση των επιπέδων του οξυγόνου στο αίμα – Η υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον τρόπο με τον οποίο τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρουν το οξυγόνο. Αν προσθέσεις και την απόφραξη των αρτηριών σου από το κορεσμένο λίπος και την χοληστερίνη, που μπορεί να μειώσει την ικανότητα του σώματός σου να κυκλοφορεί αποτελεσματικά το οξυγόνο μέσω του αίματός σου, θα έχεις μια συνταγή για κακή υγεία. Δυστυχώς, ο μεγαλύτερος ένοχος στη διατροφή σου για την κακή οξυγόνωση του αίματος είναι το μπέικον, που είναι ασυνήθιστα υψηλής περιεκτικότητας σε νιτρικά άλατα και τηγανίζεται σε υψηλές θερμοκρασίες.
Νόσος του Alzheimer – Θέλεις να έχεις το μυαλό σου ακμαίο όταν είσαι στα 80, 90, και πέρα; Ξεκίνα με το να κόψεις τα επεξεργασμένα κρέατα από τη διατροφή σου σήμερα. Ερευνητές του Rhode Island Hospital βρήκαν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ των νιτρικών αλάτων που χρησιμοποιούνται στα επεξεργασμένα κρέατα και τον αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση της νόσου του Alzheimer. Η συσσώρευση της χοληστερίνης στα αγγεία που προκαλείται από τα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά κρέατα μπορεί επίσης να μειώσει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, που ενδεχόμενα συμβάλλει στη γνωστική παρακμή που έρχεται με το γήρας. Οπότε, δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή από το σήμερα για να απαλλαγείς από τα επεξεργασμένα κρέατα στη διατροφή σου.
Νόσος του Parkinson – Οι ασταθείς κινήσεις, η μειωμένη ικανότητα ομιλίας, η κόπωση και η μειωμένη γνωστική ικανότητα είναι όλα μέρος του τρομακτικού πακέτου που έρχεται με τη διάγνωση της νόσου του Parkinson. Ευτυχώς, υπάρχει ένας εύκολος τρόπος για να μειώσεις τον κίνδυνο να εμφανίσεις αυτήν την εξουθενωτική νόσο: κόψε τα αλλαντικά από τη διατροφή σου σήμερα. Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση νιτρικών αλάτων μπορεί να είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στον κίνδυνο για τη νόσο του Πάρκινσον, οπότε δεν υπάρχει καλύτερος χρόνος από το σήμερα για να αποχαιρετήσεις αυτά τα λιπαρά και αλμυρά σνακ.