Είτε τις τρως σκέτες είτε τις προσθέτεις σε φαγητά, οι παρακάτω τροφές θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σου σύστημα, να σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος και θα σου δώσουν την ενέργεια που χρειάζεσαι για να ανταπεξέλθεις τους κρύους μήνες!
1. Ρόδι
Αυτό το “σούπερ-φρούτο” είναι πλούσιο σε μικρό-θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό σου. Το ρόδι είναι πλούσιο σε μεταλλικά άλατα, βιταμίνες Α, C, E, και Β5 και φυτικές ίνες. Αν σου αρέσει ο χυμός του ροδιού, τα καλά νέα είναι ότι είναι εξαιρετικός για το συκώτι σου. Η τακτική του κατανάλωση βοηθά στην αποβολή των τοξινών από το αίμα σου. Χάρει στην υψηλή του περιεκτικότητα σε κιτρικό οξύ, κάλιο και νερό, βοηθά επίσης στην αποβολή των περιττών υγρών από τον οργανισμό και στην υγιή λειτουργία των νεφρών.
2. Κολοκύθα
Παρά την πλούσια, γλυκιά γεύση, η κολοκύθα είναι μια χρήσιμη τροφή για τα άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος. Είναι επίσης κατάλληλη για άτομα με διαβήτη, χάρει στη χαμηλή της περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά. Όμως, αυτό που “στερείται” σε ζάχαρη και λίπος το αναπληρώνει με υψηλά ποσοστά σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.
3. Λάχανο
Το λάχανο είναι πλούσιο σε πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, φολικό οξύ και βιταμίνη C. Επίσης, το λάχανο περιέχει ενεργά συστατικά και αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τα βακτηρίδια και τις φλεγμονές. Επιπλέον, το λάχανο καθαρίζει τον οργανισμό και προάγει την αναγέννηση υγιών ιστών.
4. Λαχανάκια Βρυξελλών
Αυτά τα λαχανικά, εκτός από πρωτεΐνη και υδατάνθρακες, είναι πλούσια σε μεταλλικά άλατα (σιδήρου, χαλκού, ασβεστίου, καλίου, μαγγανίου και φωσφόρου). Τα λαχανάκια Βρυξελλών συνδέονται με την πρόληψη του καρκίνου λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά (θειοκυανικό, ζεαξανθίνη, ινδόλη, ισοθειοκυανικό αλλύλιο και σουλφοραφάνη). Είναι επίσης μια πλούσια πηγή βιταμινών, όπως βιταμίνη Α (πολύ καλή για το δέρμα και τις βλεννογόνους), βιταμίνη Β, βιταμίνη C (για την προστασία του οργανισμού από λοιμώξεις) και βιταμίνη K (χρήσιμη για την υγεία των οστών και τον περιορισμό της νευρωνικής βλάβης σε περιπτώσεις νόσου του Alzheimer).
5. Αχλάδια
Τα αχλάδια είναι πλούσια σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, οι οποίες είναι θεμελιώδους σημασίας για τη διατροφή σου. Αυτό ισχύει επειδή επιταχύνουν τις εντερικές λειτουργίες, βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, σε κάνουν να αισθάνεσαι πλήρης για μεγαλύτερο χρόνο και μειώνουν την απορρόφηση των απλών σακχάρων, λιπών και χοληστερίνης. Βοηθούν επίσης στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και τη διατήρησή τους σε σταθερά επίπεδα.