Πολίτικο λαχανόρυζο με 3 μονάδες από το λάδι, το ρύζι και τις σταφίδες!
Υλικά:
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1 λάχανο μικρό, καθαρισμένο από τα 2 – 3 εξωτερικά φύλλα του, ψιλοκομμένο για σαλάτα
- 2 καρότα μέτρια, τριμμένα
- 1 πράσο κομμένο σε λεπτές ροδέλες
- 1 1/2 φλιτζ. ρύζι Καρολίνα
- 2 κ.σ. μαύρες σταφίδες
- 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
- 1 φλιτζ. μυρώνια ψιλοκομμένα, (τα φύλλα)
- 1 φλιτζ. μαϊντανός ψιλοκομμένος, (τα φύλλα)
- 1 λίτρο ζεστός ζωμός λαχανικών (για συνταγή δείτε εδώ)
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- αλάτι
- 1 φλιτζ. άνηθος ψιλοκομμένος, χωρίς τα κοτσάνια
Εκτέλεση
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω το λάχανο, τα καρότα και το πράσο, για 4 – 5 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να μαραθούν ελαφρώς. Αλατοπιπερώνω και ανακατεύω. Ρίχνω το ζωμό (ή το νερό), τον αφήνω να πάρει μια βράση, χαμηλώνω τη φωτιά και σιγομαγειρεύω για 15 λεπτά. Προσθέτω το ρύζι, ανακατεύω, μισοσκεπάζω την κατσαρόλα και μαγειρεύω για 15 – 18 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτω τις σταφίδες, την πάπρικα, τον άνηθο, τα μυρώνια και το μαϊντανό, ανακατεύω καλά και μαγειρεύω με ξεσκέπαστη κατσαρόλα για άλλα 5 λεπτά.
Σερβίρω το φαγητό χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω το λάχανο, τα καρότα και το πράσο, για 4 – 5 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να μαραθούν ελαφρώς. Αλατοπιπερώνω και ανακατεύω. Ρίχνω το ζωμό (ή το νερό), τον αφήνω να πάρει μια βράση, χαμηλώνω τη φωτιά και σιγομαγειρεύω για 15 λεπτά. Προσθέτω το ρύζι, ανακατεύω, μισοσκεπάζω την κατσαρόλα και μαγειρεύω για 15 – 18 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτω τις σταφίδες, την πάπρικα, τον άνηθο, τα μυρώνια και το μαϊντανό, ανακατεύω καλά και μαγειρεύω με ξεσκέπαστη κατσαρόλα για άλλα 5 λεπτά.
Σερβίρω το φαγητό χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου.