Tuesday, May 13, 2025
  • Login
  • Register
  • Αρχικη
  • Η διαιτα
    • Λιγα λογια για την διαιτα-Κανονες
    • Πως μετραμε μοναδες
    • Προϊόντα εμπορίου
    • Δίαιτα των μονάδων:Η άποψη ενός φυσικού!
    • Μικρές συμβουλές για την δίαιτα των μονάδων
    • Υπολογισμός Ιδανικού Σωματικού Βάρους
  • Συνταγες
    • Συνταγες ανα κατηγορια
      • Συνταγες με κυνηγι
      • Συνταγες με αρνι-κατσικι
      • Συνταγες με αυγα
      • Συνταγες με κιμα
      • Συνταγες με κοτοπουλο
      • Συνταγες με λαχανικα
      • Συνταγες με μανιταρια
      • Συνταγες με μοσχαρι
      • Συνταγες με οσπρια
      • Συνταγες με πατατες
      • Συνταγες με ρυζι και ζυμαρικα
      • Συνταγές με σαλιγκάρια
      • Συνταγες με χοιρινο
      • Συνταγες με ψαρια και θαλασσινα
      • Συνταγες νηστισιμες
      • Χριστουγεννιατικες συνταγες
      • Ζυμες-Ψωμια-Κουλουρια
      • Μαρμελαδες-Κομποστες
      • Γλυκα
        • Διαφορα γλυκα
        • Κεικ
        • Κρεμες
        • Με σοκολατα
        • Με φρουτα
        • Με φυλλο-Ζυμη
        • Σιροπιαστα
      • Παγωτα-Γρανιτες
      • Πιτες-Πιτσες-Ταρτες
      • Ροφηματα-Χυμοι
      • Σαλατες
      • Σουπες
      • Σπιτικοι ζωμοι
      • Συνοδευτικα-Σαλτσες-Ντιπ
      • Συνταγες για διαβητικους
    • Συνταγες ανα μοναδες
      • Συνταγες με 0 μοναδες
      • Συνταγες με 1 μοναδα
      • Συνταγες με 2 μοναδες
      • Συνταγες με 3 μοναδες
      • Συνταγές με 4 μοναδες
  • Τα αποτελεσμα της διαιτας
  • Ενδεικτικα προγραμματα
  • Ενδιαφεροντα αρθρα
No Result
View All Result
  • Αρχικη
  • Η διαιτα
    • Λιγα λογια για την διαιτα-Κανονες
    • Πως μετραμε μοναδες
    • Προϊόντα εμπορίου
    • Δίαιτα των μονάδων:Η άποψη ενός φυσικού!
    • Μικρές συμβουλές για την δίαιτα των μονάδων
    • Υπολογισμός Ιδανικού Σωματικού Βάρους
  • Συνταγες
    • Συνταγες ανα κατηγορια
      • Συνταγες με κυνηγι
      • Συνταγες με αρνι-κατσικι
      • Συνταγες με αυγα
      • Συνταγες με κιμα
      • Συνταγες με κοτοπουλο
      • Συνταγες με λαχανικα
      • Συνταγες με μανιταρια
      • Συνταγες με μοσχαρι
      • Συνταγες με οσπρια
      • Συνταγες με πατατες
      • Συνταγες με ρυζι και ζυμαρικα
      • Συνταγές με σαλιγκάρια
      • Συνταγες με χοιρινο
      • Συνταγες με ψαρια και θαλασσινα
      • Συνταγες νηστισιμες
      • Χριστουγεννιατικες συνταγες
      • Ζυμες-Ψωμια-Κουλουρια
      • Μαρμελαδες-Κομποστες
      • Γλυκα
        • Διαφορα γλυκα
        • Κεικ
        • Κρεμες
        • Με σοκολατα
        • Με φρουτα
        • Με φυλλο-Ζυμη
        • Σιροπιαστα
      • Παγωτα-Γρανιτες
      • Πιτες-Πιτσες-Ταρτες
      • Ροφηματα-Χυμοι
      • Σαλατες
      • Σουπες
      • Σπιτικοι ζωμοι
      • Συνοδευτικα-Σαλτσες-Ντιπ
      • Συνταγες για διαβητικους
    • Συνταγες ανα μοναδες
      • Συνταγες με 0 μοναδες
      • Συνταγες με 1 μοναδα
      • Συνταγες με 2 μοναδες
      • Συνταγες με 3 μοναδες
      • Συνταγές με 4 μοναδες
  • Τα αποτελεσμα της διαιτας
  • Ενδεικτικα προγραμματα
  • Ενδιαφεροντα αρθρα
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Home Ενδιαφεροντα αρθρα

Οι γιατροί μιλούν για τις σούπερ τροφές

Οι γιατροί μιλούν για τις σούπερ τροφές


Οι γιατροί μιλούν για τις σούπερ τροφές ! Είναι το σκόρδο το καλύτερο αντιυπερτασικό; Ρυθμίζει η κανέλα το σάκχαρο; Ωφελεί το θυμάρι τους ασθματικούς; Τις απαντήσεις δίνουν 6 ειδικοί με βάση τα πορίσματα της επιστήμης.

Πολλά είναι αυτά που διαβάζουμε (και σίγουρα ακόμα περισσότερα αυτά που ακούμε από γνωστούς και φίλους) σχετικά με τις θεραπευτικές ιδιότητες που έχουν διάφορες τροφές τις οποίες βάζουμε συχνά στο τραπέζι μας. Όμως, τι από όλα αυτά είναι αλήθεια και τι ψέμα και πού μπορεί να κρύβεται η υπερβολή; Ποια είναι η γνώμη αλλά και η συμβουλή των ειδικών με βάση τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα; Σε τι βαθμό έχει προχωρήσει η έρευνα γύρω από αυτές; Τελικά τι σχέση έχει η κανέλα με το σάκχαρο; Πόσο ρίχνει την πίεσή μας το σκόρδο; Πόσο ευεργετικό είναι το μέλι για το δέρμα; Έξι γιατροί μιλούν για 6 διάσημες τροφές, ξεδιαλύνουν το θολό τοπίο και βάζουν τα πράγματα στη θέση τους. Διαβάστε όσα μοιράστηκαν μαζί μας, για να μη σας πιάνουν… αδιάβαστους.

Σκόρδο, ο σύμμαχος της υγείας μας
Η κ. Χριστίνα Μπουντούρη, γενική οικογενειακή γιατρός, μας εξηγεί:

«Εδώ και χρόνια είναι γνωστό ότι το σκόρδο επιδρά ευεργετικά στην υγεία μας και αποτελεί έναν καλό σύμμαχο στην αντιμετώπιση ορισμένων παθήσεων. Μάλιστα, η πιο διαδεδομένη πεποίθηση γύρω από την τροφή αυτή φαίνεται να είναι το ότι ρίχνει την πίεση. Τι ισχύει, όμως, τελικά; Αν και υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που δείχνουν ότι το σκόρδο μπορεί να ελαττώσει την υψηλή αρτηριακή πίεση, τα στοιχεία δεν είναι αρκετά ώστε να μπορούμε να συστήσουμε την κατανάλωσή του στους ασθενείς ως διατροφική οδηγία. Από την άλλη, η κατανάλωση σκόρδου φαίνεται να επιφέρει μια μικρή, αλλά όχι αμελητέα, μείωση στα επίπεδα της ολικής χοληστερίνης. Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να λειτουργήσει ωφέλιμα στην πρόληψη ή την αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος. Όμως, ακόμα πιο σημαντική μπορεί να είναι η επίδρασή του στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως για παράδειγμα του προστάτη, των ωοθηκών, του νεφρού, του εντέρου και της στοματικής κοιλότητας. Χρειάζονται, ωστόσο, περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα δεδομένα».

Κρόκος, ο ευεργετικός
O κ. Αντώνης Ρόμπος, νευρολόγος-ψυχίατρος, τ. αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, μας εξηγεί:

«Πολλά έχουμε ακούσει και διαβάσει για τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει ο κρόκος Κοζάνης ή αλλιώς σαφράν στον οργανισμό μας. Σήμερα υπάρχουν ευρήματα από περιορισμένες μελέτες που έχουν δείξει τη θετική επίδραση που έχει η τροφή αυτή σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, ειδικά όσον αφορά τη φλεγμονή, δηλαδή την αιτία που προκαλεί τη βλάβη. Θετικές ενδείξεις φαίνεται να υπάρχουν και όσον αφορά τη δράση του κρόκου σε άτομα με ήπιας μορφής Αλτσχάιμερ. Απαιτείται, ωστόσο, περαιτέρω έρευνα με μεγάλες μελέτες, που με αυστηρή εφαρμογή της επιστημονικής μεθοδολογίας θα αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά του. Επιπλέον, υπάρχουν περιορισμένες μελέτες οι οποίες δείχνουν ότι η υπερβολική κατανάλωση κρόκου μπορεί να οδηγήσει στα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα, προκαλώντας επιδείνωση της κατάστασης. Σε γενικές γραμμές, πάντως, για το σαφράν ισχύει ό,τι για όλα τα πράγματα, δηλαδή “μέτρον άριστον”».

Κανέλα για το σάκχαρο 
Ο κ. Ευθύμιος Καπάνταης, παθολόγος-διαβητολόγος, διευθυντής του Τμήματος Διαβήτη – Παχυσαρκίας – Μεταβολισμού του Νοσοκομείου «Metropolitan», μας μιλάει για την αξία της κανέλας:

«Τα τελευταία χρόνια η επιστημονική έρευνα έχει στραφεί και προς τα λεγόμενα “ιατρικά τρόφιμα”, εκείνα δηλαδή που μπορούν να αξιοποιηθούν στην αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2. Ένα από τα τρόφιμα που έχουν μελετηθεί είναι η κανέλα. Πειράματα σε ποντίκια έχουν δείξει ότι η κανέλα φαίνεται να συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου του αίματος, αν και δεν έχει αποδειχτεί ο ακριβής μηχανισμός δράσης της. Το πιο πιθανό είναι μία ουσία της να δρα μιμούμενη την ινσουλίνη ή/και συνεργιακά με αυτήν, ενώ εικάζεται ότι μία άλλη ουσία της αυξάνει την έκκριση ινσουλίνης. Φυσικά, όλα αυτά είναι ακόμα σε πρώιμο ερευνητικό στάδιο. Σε θεραπευτικό επίπεδο, μικρές μελέτες έχουν δείξει ότι η κανέλα έχει κάποια ευνοϊκή επίδραση στα επίπεδα σακχάρου σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Όμως, απαιτούνται μεγάλες, καλά σχεδιασμένες προοπτικές μελέτες για να φανεί εάν υφίσταται πραγματική υπογλυκαιμική δράση της, οπότε θα μπορούσε να αποτελέσει ένα χρήσιμο συμπλήρωμα στην αντιδιαβητική αγωγή ή να παίξει ρόλο στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2».

Προβιοτικά για το καλό του εντέρου

Ο κ. Στέφανος Γ. Παντελάρος, γαστρεντερολόγος, διευθυντής της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του «Ιατρικού» Ψυχικού, αναλύει τη σημασία των προβιοτικών:

«Στο πεπτικό σύστημα του ανθρώπου υπάρχουν πάνω από 500 είδη βακτηρίων, τα οποία βρίσκονται σε δυναμική ισορροπία και συντελούν στην πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών και στην καλή λειτουργία του εντέρου. Εάν διαταραχθεί αυτή η ισορροπία, τότε παρουσιάζονται διάφορα συμπτώματα, όπως π.χ. διάρροια και δυσκοιλιότητα. »Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί οργανισμοί που βοηθούν στην αποκατάσταση της ανισορροπίας των αποικιών των διαφόρων ειδών των βακτηρίων, με συνέπεια να βελτιώνουν τη χλωρίδα του εντέρου. Περιέχονται σε ορισμένες τροφές, ενώ διατίθενται και σε κάψουλες και δίνονται όταν υπάρχει διαταραχή της χλωρίδας του εντέρου, κατόπιν ιατρικής εντολής. Ένας υγιής άνθρωπος δεν έχει λόγους να καταναλώνει συστηματικά προβιοτικά. »Μερικοί, ωστόσο, καταναλώνουν τροφές με προβιοτικά επειδή τους βοηθούν στην αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως π.χ. η σπαστική κολίτιδα. Εφόσον υπάρχει θεραπευτικό αποτέλεσμα, δεν υπάρχει αντίρρηση στη λήψη τους, αν και η αποτελεσματικότητά τους δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη. Βέβαια, δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση, αλλά ο ασθενής να λαμβάνει την ελάχιστη απαραίτητη ποσότητα».

Μέλι, το επουλωτικό
Ο κ. Χαράλαμπος Αγγελακόπουλος, δερματολόγος-αφροδισιολόγος, διδάκτορας Πανεπιστημίου Αθηνών, επισημαίνει τις ιδιότητες του μελιού:

«Η σημασία του μελιού είναι καλά τεκμηριωμένη εδώ και χρόνια στην ιατρική βιβλιογραφία. Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται να προάγει την επούλωση πληγών και να έχει σημαντική αντιμικροβιακή δράση ενάντια σε μύκητες, ιούς και περίπου 60 είδη μικροβίων. Οι ιδιότητές του αυτές πιθανόν να οφείλονται μεταξύ άλλων στο χαμηλό pH του και στη δράση του υπεροξειδίου του υδρογόνου που περιέχει. Επίσης, το μέλι δημιουργεί ένα είδος κλειστού επιδέσμου που προφυλάσσει την πληγή, έχοντας με αυτόν τον τρόπο δοκιμαστεί σε διάφορα είδη ελκών με καλά αποτελέσματα, αλλά και σε περιπτώσεις άφθας, δερματίτιδων μετά από ακτινοθεραπεία, ακόμη και σε βαριές περιπτώσεις ακμής. Έχει αναφερθεί ακόμα ότι μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση του μεγέθους των ουλών. Το μέλι επιδρά θετικά και στο ανοσοποιητικό σύστημα, περιορίζοντας την παραγωγή ελευθέρων ριζών, χάρη στα φλαβονοειδή του. Συνεπώς, έχει αντιοξειδωτική δράση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία του δέρματος. Τέλος, φαίνεται να συμβάλλει στην προφύλαξη από την υπεριώδη ακτινοβολία. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρησιμοποιούνται συχνά μέλια ιατρικού τύπου (medical grade honey)».

Θυμάρι για το αναπνευστικό
Ο κ. Νικόλαος Παπανικολάου, ειδικός πνευμονολόγος-φυματιολόγος, επιστημονικός υπεύθυνος του Εργαστηρίου Αναπνευστικής Λειτουργίας της «Ευρωκλινικής» Αθηνών, εξηγεί τι ισχύει για το θυμάρι:

«Σύμφωνα με την παραδοσιακή ιατρική, το τσάι από θυμάρι φαίνεται να έχει αντιβηχικές ιδιότητες. Υπάρχουν, επίσης, κάποια επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι τα εκχυλίσματα θυμαριού μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από αναπνευστικά προβλήματα, όπως ο βήχας και η βρογχίτιδα. Ωστόσο, αυτές οι μελέτες έχουν επικεντρωθεί σε σκευάσματα που περιέχουν και άλλα συστατικά (π.χ. νυχτολούλουδο), ο συνδυασμός των οποίων με το θυμάρι μπορεί να έχει συμβάλει στο αποτέλεσμα. »Το θυμάρι, πάντως, περιέχει αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, όπως η λουτεολίνη και το ροσμαρινικό οξύ, οι οποίες φαίνεται να έχουν ανασταλτική δράση απέναντι σε ένζυμα που συνδέονται με φλεγμονώδεις αντιδράσεις στον άνθρωπο. Βέβαια, το αν η συγκέντρωση των συγκεκριμένων ενώσεων στο τσάι από θυμάρι είναι αρκετή για να δικαιολογήσει τη χρήση του ως θεραπεία για φλεγμονώδεις καταστάσεις (όπως το άσθμα) είναι ακόμη υπό συζήτηση».

Πηγή

Διαβάστε περισσότερα
ShareTweetShare
Next Post
Κράνμπερι: Ο κόκκινος θησαυρός

Κράνμπερι: Ο κόκκινος θησαυρός

Εύκολο ζελέ φρούτων

Εύκολο ζελέ φρούτων (0 μονάδες)

Φαλάφελ οι ανατολίτικοι ρεβυθοκεφτέδες

Φαλάφελ οι ανατολίτικοι ρεβυθοκεφτέδες (4 μονάδες)

Κατσικάκι με γιαούρτι

Κατσικάκι με γιαούρτι (2 μονάδες)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Προϊόντα εμπορίου

Προϊόντα εμπορίου

1 September 2021

Πως μετράμε μονάδες

1 September 2021
Λίγα λόγια για την δίαιτα-Κανόνες

Λίγα λόγια για την δίαιτα-Κανόνες

4 February 2020
Ενδεικτικά εβδομαδιαία προγράμματα με 6 μονάδες

Ενδεικτικά εβδομαδιαία προγράμματα με 6 μονάδες

7 January 2020
Τα αποτελέσματα των μονάδων!!!

Τα αποτελέσματα των μονάδων!!!

4 February 2020
Σιμιγδαλόψωμο!(1 μονάδα)

Σιμιγδαλόψωμο!(1 μονάδα)

5 April 2020
No Result
View All Result
  • Αρχικη
  • Η διαιτα
    • Λιγα λογια για την διαιτα-Κανονες
    • Πως μετραμε μοναδες
    • Προϊόντα εμπορίου
    • Δίαιτα των μονάδων:Η άποψη ενός φυσικού!
    • Μικρές συμβουλές για την δίαιτα των μονάδων
    • Υπολογισμός Ιδανικού Σωματικού Βάρους
  • Συνταγες
    • Συνταγες ανα κατηγορια
      • Συνταγες με κυνηγι
      • Συνταγες με αρνι-κατσικι
      • Συνταγες με αυγα
      • Συνταγες με κιμα
      • Συνταγες με κοτοπουλο
      • Συνταγες με λαχανικα
      • Συνταγες με μανιταρια
      • Συνταγες με μοσχαρι
      • Συνταγες με οσπρια
      • Συνταγες με πατατες
      • Συνταγες με ρυζι και ζυμαρικα
      • Συνταγές με σαλιγκάρια
      • Συνταγες με χοιρινο
      • Συνταγες με ψαρια και θαλασσινα
      • Συνταγες νηστισιμες
      • Χριστουγεννιατικες συνταγες
      • Ζυμες-Ψωμια-Κουλουρια
      • Μαρμελαδες-Κομποστες
      • Γλυκα
      • Παγωτα-Γρανιτες
      • Πιτες-Πιτσες-Ταρτες
      • Ροφηματα-Χυμοι
      • Σαλατες
      • Σουπες
      • Σπιτικοι ζωμοι
      • Συνοδευτικα-Σαλτσες-Ντιπ
      • Συνταγες για διαβητικους
    • Συνταγες ανα μοναδες
      • Συνταγες με 0 μοναδες
      • Συνταγες με 1 μοναδα
      • Συνταγες με 2 μοναδες
      • Συνταγες με 3 μοναδες
      • Συνταγές με 4 μοναδες
  • Τα αποτελεσμα της διαιτας
  • Ενδεικτικα προγραμματα
  • Ενδιαφεροντα αρθρα

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password? Sign Up

Create New Account!

Fill the forms below to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.Ok