Παραδοσιακό σπανακόρυζο με 2 μονάδες από το ρύζι και το λάδι!!
Υλικά συνταγής:
ρύζι καρολίνα ή μακρύκοκκο: 300 γρ.
φρέσκο σπανάκι: 1 κιλό
ελαιόλαδο: 1/3 φλιτζανιού του τσαγιού
κρεμμύδια φρέσκα: 4 ψιλοκομμένα
κρεμμύδι ξερό: 1 μικρό, ψιλοκομμένο
σκόρδο: 2 σκελίδες κομμένες σε φετάκια
άνηθος: 1 ματσάκι ψιλοκομμένο
χυμός λεμονιού: 3-4 κουταλιές της σούπας
αλάτι: λίγο
πιπέρι: φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση συνταγής:
Πλένετε καλά το σπανάκι και το ψιλοκόβετε. Μέσα σε κατσαρόλα σοτάρετε στο λάδι τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερό) και το σκόρδο. Προσθέτετε το ρύζι και ανακατεύετε 3΄-4΄. Ρίχνετε κατόπιν το σπανάκι και τον άνηθο και συνεχίζετε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας 1΄-2΄.
Περιχύνετε με το χυμό του λεμονιού και 3 φλιτζάνια νερό και αφήνετε το φαγητό να βράσει σε χαμηλή φωτιά, 40΄-45΄. Λίγο πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα αλατοπιπερώνετε το σπανακόρυζο. Το σερβίρετε ζεστό ή κρύο.
Συμβουλή:
Σε πολλά μέρη της Ελλάδας προσθέτουν στο σπανακόρυζο και λίγο ντοματοχυμό μαζί με το νερό και το λάδι. Άλλοι προτιμούν να «τσιμπάει» στο λεμόνι. Περί ορέξεως…