Φαλάφελ οι ανατολίτικοι ρεβυθοκεφτέδες με 4 μονάδες από τα ρεβύθια, τα κουκιά, το λάδι και την κυπριακή πίτα!
Υλικά:
- 250 γρ. ρεβίθια
- 250 γρ. ξερά κουκιά
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
- 2 κουτ. γλυκού κύμινο
- 2 κουτ. γλυκού και λίγο επιπλέον για το γαρνίρισμα πάπρικα
- 1 και λίγο επιπλέον για το γαρνίρισμα κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
- 5 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
- 1/2 ματσάκι και λίγο επιπλέον για το γαρνίρισμα μαϊντανός ψιλοκομμένος
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- κυπριακές πίτες για το σερβίρισμα (ΠΡΟΣΟΧΗ: 1 μονάδα ανά τεμάχιο)
- αγγούρι ψιλοκομμένο, για το σερβίρισμα
- ντομάτα ψιλοκομμένη, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Από την προηγούμενη μέρα μουλιάζουμε τα όσπρια σε μπόλικο νερό και μία πρέζα μαγειρική σόδα. Την επόμενη μέρα τα ξεπλένουμε και τα στραγγίζουμε πολύ καλά, ώστε να αφαιρεθεί εντελώς η υγρασία. Τους βάζουμε στο μούλτι ή το μπλέντερ με αλάτι, πιπέρι, μαγειρική σόδα, κύμινο, πάπρικα, κρεμμύδι, σκόρδο και μαϊντανό. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μπολ, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για 20 λεπτά στο ψυγείο, να δέσουν οι γεύσεις.Πλάθουμε στρογγυλά κεφτεδάκια πάχους περίπου 1,5-2 εκ. Τα τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν.Ζεσταίνουμε ελαφρώς τις πίτες και ανοίγουμε μια θήκη στη μέση στις άκρες κάθε πίτας. Βάζουμε μέσα 2-3 φαλάφελ και συνοδευτικά της επιλογής μας.
Από την προηγούμενη μέρα μουλιάζουμε τα όσπρια σε μπόλικο νερό και μία πρέζα μαγειρική σόδα. Την επόμενη μέρα τα ξεπλένουμε και τα στραγγίζουμε πολύ καλά, ώστε να αφαιρεθεί εντελώς η υγρασία. Τους βάζουμε στο μούλτι ή το μπλέντερ με αλάτι, πιπέρι, μαγειρική σόδα, κύμινο, πάπρικα, κρεμμύδι, σκόρδο και μαϊντανό. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μπολ, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για 20 λεπτά στο ψυγείο, να δέσουν οι γεύσεις.Πλάθουμε στρογγυλά κεφτεδάκια πάχους περίπου 1,5-2 εκ. Τα τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν.Ζεσταίνουμε ελαφρώς τις πίτες και ανοίγουμε μια θήκη στη μέση στις άκρες κάθε πίτας. Βάζουμε μέσα 2-3 φαλάφελ και συνοδευτικά της επιλογής μας.