Οι 5 πιο φιλικές τροφές προς το περιβάλλον!

0
92

Ξέρατε ότι οι τροφές που καταναλώνουμε επηρεάζουν όχι μόνο τη δική μας υγεία αλλά και την υγεία του πλανήτη μας;

Το να κάνουμε πιο οικολογικές επιλογές στις τροφές που επιλέγουμε, εκτός του ότι θα μας οδηγήσει σε μια πιο ισορροπημένη διατροφή με καλύτερη υγεία, θα μας βοηθήσει και στο να μην αυξάνουμε το ενεργειακό μας αποτύπωμα έχοντας αρνητικό αντίκτυπο στον πλανήτη.

Σε γενικές γραμμές αυτό που είναι εύκολο να θυμόμαστε είναι ότι οι πιο βιώσιμες τροφές είναι οι αυτές που λαμβάνουμε απευθείας από τη γη και που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία σε εργοστάσιο, με αποτέλεσμα να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον με ρύπους. Χρειάζονται μόνο κάποιες μικρές αλλαγές στις συνήθειες μας που θα μας οδηγήσουν σε πιο σοφές επιλογές για εμάς και τον πλανήτη.

Μπορούμε να επιλέγουμε ντόπια προϊόντα που έχουν καλλιεργηθεί πιο κοντά μας και άρα έχουν διανύσει λιγότερα χιλιόμετρα μέχρι να φτάσουν στα χέρια μας μειώνοντας έτσι τις εκπομπές αερίου.
Οι βιολογικές τροφές είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον καθώς είναι απαλλαγμένες από συνθετικά λιπάσματα και χημικά.
Επιπλέον, τα εποχικά φρούτα και λαχανικά, εκτός του ότι φτάνουν φρέσκα στα χέρια μας, καλλιεργούνται και με πιο φυσικούς τρόπους καθώς ευνοούνται από τις καιρικές συνθήκες και δε χρειάζεται να δημιουργηθεί τεχνητό περιβάλλον για την ανάπτυξη τους.
Ας δούμε ποιες είναι οι 5 πιο φιλικές τροφές προς το περιβάλλον:

Πράσινα φασολάκια

Στον κόσμο των λαχανικών, τα πράσινα φασολάκια θεωρούνται περιβαλλοντικοί ήρωες καθώς είναι από τις λίγες τροφές που δίνουν πίσω στο περιβάλλον περισσότερα από όσα παίρνουν. Τα πράσινα φασολάκια δημιουργούν το δικό τους άζωτο, που σημαίνει ότι χρειάζονται πολύ λιγότερα λιπάσματα για να αναπτυχθούν και εφόσον η καλλιέργεια του γίνεται σωστά, μπορούν ακόμα και να εμπλουτίσουν το έδαφος με έξτρα άζωτο κάνοντας το πιο εύφορο.

Φασόλια

Το κλειδί για ένα πιο βιώσιμο τρόπο διατροφής βρίσκεται και στην πιο ισορροπημένη κατανάλωση κρέατος και φυσικά για να μετριάσουμε την κατανάλωση στο κρέας είναι βασικό να συμπληρώνουμε τις ανάγκες μας σε πρωτεΐνη. Τα φασόλια είναι αναμφισβήτητα μία πλούσια πηγή φυτικής πρωτεΐνης και επιπλέον έχουν πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής πράγμα που τα κάνει εξαιρετικά οικονομικά.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών και παράγει ουσίες εφάμιλλές με τις ουσίες που χρησιμοποιούνται για εντομοκτόνα στις καλλιέργειες με αποτέλεσμα να έχει το δικό του φυσικό μηχανισμό προστασίας, ενώ αυτές οι φυσικές αμυντικές ουσίες συμβάλλουν και στην προστασία κατά του καρκίνου.

Κρεμμύδια

Στην κατηγορία των οικολογικών τροφών βρίσκονται και τα λαχανικά που έχουν έντονα πικρή ή καυτερή γεύση και ο λόγος για τον οποίο έχουν αυτό το χαρακτηριστικό είναι για την αυτοάμυνα τους. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει ξεκάθαρα και το κρεμμύδι η οσμή και η έντονη γεύση του οποίου προέρχεται από τις θειούχες ενώσεις που το προστατεύουν φυσικά από τα μικρόβια τα οποία απεχθάνονται το θείο και έτσι δεν υπάρχει ανάγκη χρήσης χημικών ουσιών.

Πατάτες

Όποιος αγαπά τις πατάτες, αγαπά και το περιβάλλον! Ο λόγος είναι για αυτό είναι διότι για την καλλιέργεια τους χρειάζονται μέτριες ποσότητες νερού και λιπάσματος, ενώ επιπλέον παράγουν δικές τους φυσικές ουσίες που τις προστατεύουν από ασθένειες και έντομα. Επιπλέον, αποτελούν εξαιρετικά ανθεκτική τροφή που με τη σωστή αποθήκευση έχουν μεγάλη διάρκεια αποθήκευσης και άρα είναι πολύ οικονομικές.


Πηγή

Διαβάστε περισσότερα
Loading...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here