Κόκορας κοκκινιστός απο τη Νάξο.3 μονάδες απο τον κόκορα,το λάδι και το κρασί.1 μονάδα επιπλέον για το ζυμαρικό που θα το συνοδέψουμε.
Υλικά Συνταγής
- 1 κόκορας αλανιάρης 3½ κιλά σε μερίδες
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
- 2 φλ. κόκκινο κρασί
- 2 κ.σ γεμάτες πελτέ ντομάτας
- 4-5 κόκκους μπαχάρι
- ζεστό νερό
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
Για τον παραδοσιακό κόκορα κοκκινιστό από τη Νάξο, ζεσταίνουμε πρώτα μία μεγάλη φαρδιά κατσαρόλα και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Λίγα λίγα, ροδίζουμε καλά γύρω γύρω όλα τα κομμάτια του κόκορα να πάρουν καλό ρόδινο χρώμα.
Επειδή ο κόκορας είναι συνήθως μεγάλος, πάνω από 3 κιλά, βάζουμε λίγα λίγα τα κομμάτια στην κατσαρόλα και φροντίζουμε τα ήδη σοταρισμένα να να τα διατηρούμε στο πλάι, σε μία πιατέλα σκεπασμένα.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε να γίνουν μαλακά και διάφανα για 10΄. Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί κατά το ήμισυ. Ρίχνουμε τον πελτέ, το μπαχάρι και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να μισοσκεπαστεί ο κόκορας.
Σκεπάζουμε με καπάκι και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για αρκετές ώρες μέχρι να μαλακώσει καλά και να ξεκολλάει από το κόκαλο. Στο τέλος η σάλτσα που μένει είναι πυκνή και δεμένη.
argiro.gr