Κυδωνόπαστο με αμύγδαλα κανέλα και σουσάμι με 2 μονάδες από τα αμύγδαλα και το σουσάμι!
Υλικά:
- 1.000 γραμμ. πουρές κυδώνι
- 1.000 γραμμ. ζάχαρη καρύδας
- 1/2 κουταλάκι κανέλα
- 10 φύλλα φρέσκια αρμπαρόριζα
- 1/2 κούπα αμύγδαλα (ασπρισμένα, καβουρντισμένα)
Επικάλυψη:
- 1 κουταλιά σουσάμι
Εκτέλεση:
Πλένουμε τα κυδώνια, αφαιρούμε την φλούδα τους και τα κόβουμε σε κομμάτια.
Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε τα κυδώνια, την αρμπαρόριζα και νερό. Βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσουν τα κυδώνια.
Αποσύρουμε από την εστία και σουρώνουμε το νερό από τα κυδώνια. Με το ραβδομπλέντερ ή στον επεξεργαστή τροφίμων πολτοποιούμε τα κυδώνια.
Στον επεξεργαστή τροφίμων προσθέτουμε τα αμύγδαλα και τα χοντροκόβουμε.
Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε τον πουρέ κυδώνι, την ζάχαρη καρύδας, την κανέλα και τα αμύγδαλα.
Βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία και ανακατεύουμε συνέχεια με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να δέσει καλά το μείγμα.
Θα καταλάβουμε ότι έχει δέσει όταν το κυδωνόπαστο μας θα αποκτήσει ένα όμορφο καραμελένιο χρώμα, η υφή του θα είναι πηκτή και θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Όταν το μείγμα είναι έτοιμο αποσύρουμε από την εστία. Καλύπτουμε την επιφάνεια ενός πυρίμαχου σκεύους με σουσάμι και απλώνουμε το μείγμα.
Καλύπτουμε και την επιφάνεια του με σουσάμι. Αφήνουμε το κυδωνόπαστο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 48 ώρες.Μετά από 48 ώρες κόβουμε το κυδωνόπαστο σε κομμάτια και κάθε κομμάτι το καλύπτουμε με σουσάμι.
Αποθηκεύουμε το κυδωνόπαστο σε ένα δοχείο που κλείνει αεροστεγώς και το φυλάσσουμε σε δροσερό μέρος.