Μία νέα έρευνα, έρχεται να αξιολογήσει αποκλειστικά την σημαντική αντιοξειδωτική επίδραση του εμφιαλωμένου χυμού ροδιού στον άνθρωπο, ακόμη και μετά τη διακοπή της κατανάλωσής του(!). Πρόκειται για τη δεύτερη έρευνα in vivo.
Οι δείκτες που μελετήθηκαν ήταν τα επίπεδα της μηλονοδιαλδεϋδης (MDA) και τα καρβονύλια πρωτεΐνης (CARB), που αποτελούν δείκτες οξείδωσης των λιπιδίων και της πρωτεΐνης στο πλάσμα, με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στην αύξηση του οξειδωτικού στρες στον οργανισμό. Επιπλέον, στα ερυθροκύτταρα μετρήθηκε η γλουταθειόνη (GSH), που αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αντιοξειδωτικά μόρια.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι o δείκτης GSH, που συνδέεται με την αντιοξειδωτική ικανότητα, ήταν σημαντικά αυξημένος κατά 22,6%, αμέσως μετά το τέλος της χορήγησης χυμού. Αντίθετα, τα επίπεδα των δεικτών οξείδωσης CARB και MDA μειώθηκαν κατά 19.6% και 24.4% αντίστοιχα, τόσο άμεσα όσο και μία εβδομάδα μετά τη διακοπή της χορήγησης χυμού.
Η υπεροξείδωση των λιπιδίων είναι μια διαδικασία που δημιουργείται φυσικά, όταν αντιδραστικά είδη οξυγόνου (ROS) επιτίθενται στα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα της κυτταρικής μεμβράνης. Η καταστροφή των λιπιδίων της μεμβράνης είναι αντιδράσεις ιδιαίτερα επικίνδυνες για τη βιωσιμότητα των κυττάρων, ακόμα και των ιστών. Επιπλέον, η υπεροξείδωση των λιπιδίων στο πλάσμα θεωρείται ένας από τους κύριους αιτιολογικούς παράγοντες για την αθηρογένεση, που προκαλείται από την αυξημένη εναπόθεση της χοληστερόλης στο τοίχωμα των αγγείων (αρτηριών). Έτσι, η προστατευτική επίδραση του χυμού ροδιού κατά την υπεροξείδωση των λιπιδίων στο πλάσμα μπορεί να μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη ασθενειών που συνδέονται με το οξειδωτικό στρες, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η μελέτη αποδεικνύει για πρώτη φορά την ικανότητα του εμφιαλωμένου χυμού ροδιού να βελτιώνει την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού, ακόμα και μια εβδομάδα μετά τη διακοπή της κατανάλωσής του.
– 100% φυσικός χυμός από Ελληνικά ρόδια