Κάποια από τα τρόφιμα των εορτών, εάν μαγειρεύονται σωστά και καταναλώνονται με μέτρο, μπορούν να είναι ωφέλιμα για την υγεία σου. Διάβασε την παρακάτω λίστα με 10 σούπερ τρόφιμα, καρυκεύματα και ποτά που θα πρέπει να φροντίσεις να συμπεριλάβεις στη διατροφή σου αυτές τις γιορτές.
1. Γαλοπούλα
Η γαλοπούλα είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. Μια μερίδα γαλοπούλας προσφέρει σχεδόν τη μισή συνιστώμενη ημερήσια δόση φολλικού οξέος. Επίσης, η γαλοπούλα είναι μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης Β, ψευδαργύρου και καλίου. Έχει αποδειχθεί ότι αυτά τα θρεπτικά συστατικά περιορίζουν την χοληστερίνη του αίματος, προστατεύουν από τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Μια κανονική μερίδα γαλοπούλας είναι συνήθως 85 με 110 γραμμάρια. Εάν επιλέξεις το λευκό κρέας και αποφύγεις το δέρμα θα εξοικονομήσεις κυριολεκτικά εκατοντάδες θερμίδες. Η γαλοπούλα είναι ένα από τα ιδανικά τρόφιμα δίαιτας που σε χορταίνουν ακόμα και όταν τρως μόνο λίγο.
2. Γλυκοπατάτες
Οι γλυκοπατάτες είναι από τα υγιέστερα λαχανικά – εφόσον δεν κολυμπούν στο βούτυρο ή σε κάποιο άλλο συστατικό υψηλών θερμίδων. Αν τις ψήσεις, πράγμα που κρατά τη γεύση πολύ έντονη χωρίς να προσθέτει λίπος, οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνη Α, κάλιο και φυτοχημικά συστατικά, τα οποία καταπολεμούν τη γήρανση, τον καρκίνο, και την αρθρίτιδα. Επιπλέον, οι γλυκοπατάτες είναι πολύ χορταστικές (επομένως μην παραγεμίζεις το πιάτο σου με αυτές).
3. Μήλα
Ένα θέλεις να χορτάσεις χωρίς να κάνεις υπερβολές στο φαγητό, τα μήλα είναι μια πολύ καλή επιλογή. Ένα μήλο μετρίου μεγέθους περιέχει 4 γραμμάρια φυτικών ινών και μόνο 95 θερμίδες και θα σε βοηθήσει να κόψεις τη λιγούρα σου και να αποφύγεις τις διάφορες λιχουδιές. Η πλειοψηφία των φυτικών ινών που είναι ωφέλιμες για την καρδιά σου βρίσκεται στη φλούδα του μήλου, οπότε φρόντισε να τρως το μήλο με τη φλούδα του. Εκτός από το ότι σε βοηθηθούν στο να αποφύγεις να βάλεις βάρος στις γιορτές, τα μήλα είναι επίσης πλούσια σε φλαβονόλες που είναι ισχυρά φυτικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της κακής χοληστερίνης (LDL) και του κινδύνου για διάφορους καρκίνους και εκφυλιστικές ασθένειες που συνδέονται με την ηλικία. Αντί της κλασικής μηλόπιτας προτίμησε τα σκέτα ψητά μήλα για να αποφύγεις το λίπος και τους υδατάνθρακες από την πλούσια κρούστα.
4. Ρόδια
Αυτό το πανέμορφο φρούτο έχει αποδειχθεί ότι είναι μία από τις πλουσιότερες πηγές αντιοξειδωτικών στον πλανήτη. Μπορείς να απολαύσεις τα οφέλη του ροδιού απλά αγοράζοντας ένα μπουκάλι του χυμού του ή προσθέτοντας σπόρους ροδιού στη σαλάτα σου.
5. Γέμιση
Εάν η γέμιση είναι πλούσια σε ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, καρότα και σέλινο, θα επωφεληθείς από τις φυτικές ίνες και μια μεγάλη γκάμα από βιταμίνες. Επίσης – και αυτό είναι ζωτικής σημασίας – χρησιμοποίησε ζωμό κοτόπουλου με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι αντί για βούτυρο να κρατήσεις τη γέμιση υγρή και χαμηλή σε περιεκτικότητα λιπαρών.
6. Καρύδια & Αμύγδαλα
Δοκίμασε να προσθέσεις τρίματα από αυτούς τους ξηρούς καρπούς στη σαλάτα ή τη γέμισή σου ή κάνε ένα σνακ πριν το κυρίως γεύμα σου. Τα καρύδια και τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε μαγνήσιο και βιταμίνη Ε που βοηθούν στη μυϊκή δύναμη. Επίσης, είναι πλούσιες πηγές πρωτεΐνης, φυτικών ινών και καλών λιπαρών στοιχείων (παρόμοιων αυτών που βρίσκονται και στο ελαιόλαδο).
7. Λαχανίδες
Οι λαχανίδες είναι σούπερ υγιεινές. Εάν μαγειρέψεις τις λαχανίδες στον ατμό, θα κρατήσεις όλα τα αντιοξειδωτικά και τις βιταμίνες χωρίς να προσθέσεις περιττές θερμίδες. Πρόσθεσε απλά λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι για γεύση.
8. Μοσχοκάρυδο & Κανέλα
Προσθέτοντας μοσχοκάρυδο και κανέλα στα φρούτα, τα λαχανικά και τα ποτά σου (τσάι, καφέ, κλπ.) , μπορεί να σε βοηθήσει να χαμηλώσεις τη χοληστερίνη σου και να διατηρήσεις τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα σου σταθερά.
9. Σκούρα Σοκολάτα
Η σκούρα σοκολάτα, το ζεστό κακάο ή ένα γλύκισμα που είναι φτιαγμένο με σκόνη κακάου μπορούν να είναι υγιεινά και γεμάτα με αντιοξειδωτικά. Η σκούρα σοκολάτα και το κακάο είναι πλούσια σε φυτοχημικά συστατικά που προσφέρουν πολλά οφέλη για την καρδιά σου, όπως μείωση της αρτηριακής πίεσης και του κινδύνου για εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια. Πολλές μελέτες έχουν συνδέσει τη σοκολάτα με τις φλαβονόλες που περιορίζουν τον κίνδυνο για τη κατάπτωση του νευρολογικού συστήματος. Όσο πιο σκούρα είναι η σοκολάτα τόσο το καλύτερο, αφού η μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κακάο συνδέεται με περισσότερες φλαβονόλες. Βεβαιώσου ότι η σοκολάτα σου περιέχει τουλάχιστον 70% κακάο.
10. Κόκκινο Κρασί
Αν και το κρασί και τα κοκτέιλ μπορούν να προσθέσουν περιττές θερμίδες σε ένα ήδη πλούσιο γεύμα, το κρασί προσφέρει ωφέλιμες ιδιότητες για την καρδιά σε αντάλλαγμα για τις θερμίδες του (περίπου 100 θερμίδες ανά ποτήρι). Όλα τα κρασιά είναι από φυσικού τους ωφέλιμα για την καρδιά, αλλά τα κόκκινα κρασιά προσφέρουν την καλύτερη αναλογία αντιοξειδωτικών σε σχέση με τις θερμίδες. Και όσο πιο ξηρό είναι το κρασί, όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητά του σε συστατικά που καταπολεμούν τις ασθένειες.
Πηγή:https://topgreekgyms.gr