Αυτές τις γιορτές το μέσο άτομο θα βάλει από 1 έως 2 επιπλέον κιλά. Τα παχύσαρκα άτομα μπορεί να βάλουν ακόμα περισσότερο βάρος (έως και 5 κιλά). Αν θέλεις να διατηρήσεις τα αποτελέσματα που πέτυχες από τη γυμναστική σου τους προηγούμενους μήνες και να αποφύγεις να έχεις άγχος μετά την Πρωτοχρονιά να χάσεις το βάρος που πρόσθεσες στο σώμα σου, ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές.
Βάλε λογικούς στόχους: αντί να προσπαθείς να χάσεις βάρος, προσπάθησε να διατηρήσεις το βάρος που έχεις. Έτσι, θα αποφύγεις το περιττό στρες στις γιορτές και την απογοήτευση από την τυχόν αποτυχία σου.
Διατήρησε όσο μπορείς το προπονητικό σου πρόγραμμα και, αν μπορείς, πρόσθεσε λίγο επιπλέον χρόνο για να κάνεις cardio και να κάψεις τις extra θερμίδες που καταναλώνεις αυτή τη περίοδο. Επίσης, η προπόνηση θα σε βοηθήσει να απαλλαγείς από το στρες που όλοι μας αισθανόμαστε πριν τις γιορτές. Εάν δεν μπορείς να πας στο γυμναστήριό σου, πρόσθεσε στην καθημερινή σου ρουτίνα τρέξιμο ή περπάτημα με γρήγορα βηματισμό για μισή ώρα.
Μην κόβεις γεύματα για να έχεις αρκετή όρεξη για το “τραπέζι.” Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να φας βουλιμικά χωρίς να ευχαριστηθείς ιδιαίτερα το φαγητό σου.
Για το πιάτο σου προτίμησε τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και χαμηλά σε θερμίδες όπως φρούτα, σαλάτες, άπαχο κρέας, κλπ.
Εάν είσαι καλεσμένος/η σε μπουφέ, επισκέψου τον μόνο μια φορά.
Να χρησιμοποιείς πιάτο ακόμα και όταν τρως μικρά σνακ. Θα σε βοηθήσει να φας λιγότερο.
Τρώγε αργά δίνοντας αρκετό χρόνο να απολαύσεις κάθε μπουκιά σου. Κράτα το ποτήρι σου στο χέρι με το οποίο συνήθως τρως για να μην αποφύγεις την υπερκατανάλωση των ορντέβρ και ορεκτικών.
Τρώγε μόνο επειδή πεινάς και όχι επειδή υπάρχει διαθέσιμο φαγητό.
Μην καταναλώνεις θερμίδες από τρόφιμα που δεν σου αρέσουν ή που δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο και μπορείς να βρεις εύκολα και στο μέλλον.
Άλλαζε γεύσεις, υφή και θερμοκρασίες τροφίμων για περισσότερη απόλαυση του φαγητού σου.
Μην αγοράσεις ή μην φτιάξεις γλυκά (π.χ. μελομακάρονα, κουραμπιέδες, κλπ.) πολύ νωρίς πριν το “τραπέζι” ή το πάρτι που σχεδιάζεις. Όταν τα αγοράσεις ή τα φτιάξεις, τοποθέτησέ τα κάπου που δεν τα βλέπεις.
Απέφυγε τις συχνές “δοκιμές” όταν μαγειρεύεις. Οι πολλές μικρές μπουκιές γρήγορα συσσωρεύονται! Περίμενε να καθίσεις στο τραπέζι.
Πρόσεξε τις θερμίδες που προέρχονται από το αλκοόλ – όπως κοκτέιλ, μπύρα, κρασί, κλπ. – επειδή “κατεβαίνουν” πολύ εύκολα και συνήθως δεν προσθέτουν καμία θρεπτική αξία στη διατροφή σου.
Βάζε στο πιάτο σου μικρές μερίδες μόνο από τα τρόφιμα που πραγματικά σου αρέσουν.
Κάνε παρέα και κοινωνικές συναναστροφές μακριά από το τραπέζι ή τον πάγκο με τα φαγητά για να αποφύγεις το ασυναίσθητο τσιμπολόγημα.
Γράψε μια λίστα με δραστηριότητες (π.χ. να πας για περπάτημα, να μιλήσεις με κάποιο φίλο ή κάποια φίλη σου, να καθαρίσεις το σπίτι σου, κλπ.) με τις οποίες θα μπορείς να ασχοληθείς στην περίπτωση που θα βαρεθείς ή που αισθάνεσαι θυμό, απογοήτευση, μοναξιά, ή κατάθλιψη. Τα αισθήματα αυτά συχνά οδηγούν στον πειρασμό να φας (και μάλιστα όχι τόσο υγιεινά τρόφιμα).
Όταν φθάσεις σε ένα πάρτι, απέφυγε να πας κατευθείαν στο φαγητό. Χαιρέτισε τον κόσμο… η κουβέντα δεν έχει θερμίδες! Πιες αρκετό νερό και διασκέδασε με τους παραβρισκόμενους πριν το ρίξεις στο φαγητό.
Επέλεξε να πιεις νερό με λίγο λεμόνι αντί για κρασί, σαμπάνια ή κάποιο κοκτέιλ.
Ξέχνα τη νοοτροπία του “όλα ή τίποτα.” Το να στερείσαι τα γευστικά εορταστικά εδέσματα ή το να αισθάνεσαι ενοχές όταν τα απολαμβάνεις, δεν είναι καλή διατροφική στρατηγική. Και σίγουρα το να αισθάνεσαι στέρηση ή ενοχή δεν ταιριάζει με την γιορτινή ατμόσφαιρα
Εάν θεωρείς ότι έχεις παραφάει, μείωσε το επόμενο γεύμα σου. Χρειάζεται να καταναλώνεις 500 θερμίδες ημερησίως (3.500 θερμίδες την εβδομάδα) παραπάνω από το κανονικό σου για να βάλεις μισό κιλό. Μην ανησυχείς ότι θα βάλεις βάρος αν φας ένα μελομακάρονο!
Πηγή:https://topgreekgyms.gr