Σάλτσα με πράσο (1 μονάδα)
Υλικά:
- 4 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένο πράσο
- 1/2 κουτ. γλυκού δενδρολίβανο ξερό κοπανισμένο στο γουδί
- 300 ml ζωμός λαχανικών
- 40 ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
- 1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
Εκτέλεση:
Σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε το πράσο για 2 λεπτά. Το κρυώνουμε σε παγωμένο νερό και το στραγγίζουμε καλά. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το πράσο για 6 λεπτά μέχρι να γυαλίσει. Δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών. Βράζουμε για 8-9 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, βάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στο μούλτι και προσθέτουμε το χυμό, το ξύσμα λεμονιού και το δενδρολίβανο. Χτυπάμε για 2 λεπτά μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα το οποίο περνάμε από το σουρωτήρι. Βάζουμε τη σάλτσα σε γυάλινο βαζάκι με καπάκι το οποίο βυθίζουμε με προσοχή σε μπολ με νερό και πάγο για να κρυώσει και να διατηρήσει το χρώμα του.