Τα οφέλη της ελιάς και των παράγωγων προϊόντων της όπως το ελαιόλαδο είναι ευρέως γνωστά εδώ και αιώνες, ιδίως για την καρδιαγγειακή υγεία.
Φαίνεται όμως ότι η ελιά και το ελαιόλαδο έχουν και αντιδιαβητικές ιδιότητες, όπως δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη στην επιθεώρηση Biochemistry.
Ερευνητές από το Πολυτεχνικό Ινστιτούτο της Βιρτζίνια (Virginia Tech) ανακάλυψαν μάλιστα το συγκεκριμένο συστατικό που συμβάλλει στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.
Ονομάζεται ελαιοευρωπεΐνη (ή ελευρωπαΐνη) και είναι μια σύνθετη ουσία που προωθεί την απελευθέρωση ινσουλίνης ώστε να ρυθμίζονται αποτελεσματικά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Παράλληλα, η ελαιοευρωπεΐνη επιδρά στην αμυλίνη, η οποία απαντάται σε μεγάλες ποσότητες στον οργανισμό των διαβητικών και σχηματίζει βλαβερά συμπλέγματα.
Μέσω αυτών των δύο μηχανισμών η ελιά μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά ενάντια στον διαβήτη τύπου 2, εκτιμούν οι ερευνητές.
«Η μελέτη μας όχι μόνο συμβάλλει στη βαθύτερη κατανόηση των βιοχημικών ιδιοτήτων της ελαιοευρωπεΐνης αλλά παράλληλα μπορεί να ενθαρρύνει το ευρύ κοινό να δώσει περισσότερη έμφαση στην ελιά και στα παράγωγα προϊόντα της, δεδομένης της “επιδημίας” διαβήτη που καταγράφεται παγκοσμίως» επισημαίνει ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης Μπιν Χου.
Το επόμενο βήμα των ερευνητών θα είναι να αξιοποιήσουν την ελαιοευρωπεΐνη σε κλινικές μελέτες, δοκιμάζοντας την επίδρασή της σε πειραματόζωα με διαβήτη και εξερευνώντας πιθανές επιπρόσθετες επιδράσεις της στον μεταβολισμό και τη γήρανση.
Πηγή:http://www.onmed.gr