Κουραμπιέδες με 3 μονάδες από την βρώμη, το βούτυρο και τα αμύγδαλα!
Συνταγή και φωτογραφία της Ντίνας Σαπουντζάκη!
Υλικά
2 φλυτζάνια τσαγιού (όχι κούπα μεγάλη) βρώμη καλά αλεσμένη στο multi
1/2 φλυτζάνι βούτυρο μισολιωμένο στο φούρνο μικροκυμάτων
4 κουταλιές σούπας φρουκτόζη (ή στέβια)
1/2 φλυτζάνι αμύγδαλα με το φλούδι
1 βανίλια
1 πρέζα αλάτι
1 φλυτζάνι φρουκτόζη αλεσμένη στο multi για άχνισμα (γίνεται όπως η ζάχαρη άχνη)
Εκτέλεση
Χοντροκόβω τα αμύγδαλα και τα ψήνω για 3-4 λεπτά σε αντικολητικό τηγανάκι και τ’αφήνω να κρυώσουν. Στη συνέχεια με ένα πηρούνι ανακατεύω όλα τα υλικά μαζί (εκτός από το 1 φλ. φρουκτόζη) σε ένα μπώλ. Το μίγμα είναι σφιχτό. Με ένα κουταλάκι παίρνω ζύμη και φτιάχνω μικρά κεφτεδάκια (εμένα μου βγήκαν 13, τα ήθελα μικρά, ψήνονται καλύτερα). Βάζω σε ταψάκι στρωμένο με χαρτί φούρνου, στη μεσαία σχάρα. Προθερμαίνω φούρνο στους 180 και ψήνω περίπου 20 λεπτά (όχι παραπάνω, η βρώμη καίγεται εύκολα). Μετα το 5άλεπτο χαμηλώνω στους 160. Αυτά για το ψήσιμο στον αέρα. Ο κάθε ένας πρέπει να πειραματιστεί με το φούρνο του. Βγάζω από το φούρνο και τα αφήνω μέσα στο ταψί περίπου 1/2 ώρα χωρίς να τα πειράξω. Αν επιχειρήσετε να δοκιμάσετε θα δείτε οτι είναι πολύ μαλακά, την επόμενη μέρα σκληραίνουν όσο πρέπει. Στη συνέχεια τα περνάτε ένα ένα σε άχνη μέσα σε ένα μπώλ και ρίχνετε και από πάνω. Την άλλη ημέρα ρίχνετε κι άλλη άχνη (φρουκτόζη) και τα βάζετε σε πιατέλα. Δεν σας συμβουλεύω να τα κλείσετε σε κουτί γιατί μαλακώνουν, η βρώμη έχει άλλη συμπεριφορά από το αλεύρι.
TIPS : Αντί για φρουκτόζη άχνη, λιώστε μηδενική σοκολάτα και κάντε ρίγες απο πάνω ή βουτήξτε τα ολόκληρα, για τις πολύ φανατικές.
Μπορείτε επίσης αντί για κεφτεδάκια να φτιάξετε σχέδια με κουπ πατ.
Το μόνο μυστικό γενικά στους κουραμπιέδες είναι το μυρωδάτο βούτυρο.
Μπορείτε να τα κάνετε με 2 μον. , 1 βούτυρο, 1 βρώμη ή με 3 μον. άλλη 1 για τα αμύγδαλα.