Κωλοχτύπα με μακαρόνια με 3 μονάδες από την κωλοχτύπα, τα μακαρόνια και το λάδι! Αν βάλετε και τυρί τριμμένο, μετράτε άλλη 1 μονάδα!
Κωλοχτυπομακαρονάδα (έτσι την λέμε εμείς στη Μάνη), θεωρείται ανώτερη κατά πολλούς γευστικά και απ την αστακομακαρονάδα). Μια συνταγή ιεροτελεστία, μυρωδιές που αιχμαλωτίζουν την γειτονιά σε μια καλοκαιρινή-θαλασσινή-Ελληνική μέθη…
Τι χρειαζόμαστε:
1 κωλοχτύπα 500βγρ τουλάχιστον ή 2 μικρότερες.
1-1,5 πακέτο μακαρόνια (κατά προτίμηση linguini)
2 ντομάτες μεγαλούτσικες
1-2 κσ ντοματοπολτό (να δώσει χρώμα στη σάλτσα μας)
1 κέρατο πράσινη πιπεριά (προαιρετικά)
τριμμένο τυρί της επιλογής σας (προαιρετικά)
2 κρεμμύδια
σκόρδο
μαϊντανό
πιπέρι
αλάτι
Πώς το κάνουμε:
Βράζουμε την κωλοχτύπα σε μια κατσαρόλα για δέκα με δώδεκα λεπτά (να έχει βράσει ήδη το νερό πριν τη βάλουμε μέσα). Μετά την βγάζουμε και διπλοσουρώνουμε το νερό σε άλλη κατσαρόλα.
Στο νερό που κρατήσαμε και σουρώσαμε βράζουμε τα μακαρόνια.
Στην αρχική κατσαρόλα που βράζαμε την κωλοχτύπα βάζουμε τώρα λάδι και τσιγαρίζουμε τα 2 κρεμμύδια και λίγο σκόρδο, μετά προσθέτουμε τη φρέσκια ντομάτα (εγώ τη μια την είχα ψιλοκομμένη και την δεύτερη πιο χοντροκομμένη να την καταλαβαίνω στο πιάτο μου),τον τοματοπολτό, την πιπεριά μας και το αλατοπίπερο.
Αφού πάρει βράση η σάλτσα μας, βάζουμε μέσα την κωλοχτύπα κομμένη στη μέση (κάθετα) με το ανοικτό μέρος προς τα κάτω και την αφήνουμε να δέσει για δέκα με δεκαπέντε λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
Τέλος αφαιρούμε από την σάλτσα την κωλοχτύπα και ρίχνουμε τα μακαρόνια (αφού τα έχουμε σουρώσει πρώτα) μέσα στην κατσαρόλα με τη σάλτσα και ανακατεύουμε καλά.
Σε μια πιατέλα σερβίρουμε τα μακαρόνια προσθέτοντας από πάνω τον μαϊντανό μας και φυσικά και το τριμμένο τυράκι μας (προαιρετικά).