Στα πλαίσια της Μεσογειακής Διατροφής, τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν ξεχωριστή θέση στη διατροφή μας.
Πρωτίστως, μας δίνουν «χρώμα», προσδίδουν ξεχωριστό άρωμα και γεύση στα γεύματα και ενισχύουν σημαντικά τη θρεπτική αξία της διατροφής μας.
Σε αυτά συνευρίσκονται θρεπτικά συστατικά όπως, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά, και φυτοχημικές ουσίες, όπου συνεργατικά, συμβάλλουν στην καλύτερη δυνατή χρησιμοποίηση της ενέργειας από τον οργανισμό. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε νερό, συντελεί στη σωστή ενυδάτωση του σώματος, προϋπόθεση απαραίτητη για την ισορροπία του.
Αποτελούν τη σημαντικότερη πηγή βιταμινών, όπως β- καροτίνη, τοκοφερόλη, βιταμίνη C και φλαβονοειδών. Η αντιοξειδωτική τους δράση μας προστατεύει από τις βλαπτικές ελεύθερες ρίζες, επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης, τονώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και γενικότερα συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας σε άριστη κατάσταση. Επίσης, η περιεκτικότητά τους, σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυλλικό οξύ, συντελεί στην καλή λειτουργία των νεύρων και των μυών και επιπλέον παρέχει προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα, λόγω της μείωσης της ομοκυστεΐνης, που προκαλεί ή ύπαρξη του φυλλικού.
Οι φυτοχημικές ουσίες, όπως το λυκοπένιο στην τομάτα, το καρπούζι και το ροζ γκρέιπφρουτ, η β- κρυπτοξανθίνη στον ανανά και το πορτοκάλι, οι ανθοκυανίνες στις μελιτζάνες ,τα κεράσια και τα σταφύλια και η αλισίνη στο σκόρδο και το κρεμμύδι, βοηθάνε στην προστασία βασικών οργάνων, μεταξύ των οποίων η καρδιά, τα μάτια, το συκώτι, τα νεφρά και προσδίνουν λάμψη και ζωντάνια στο δέρμα μας.
Τα αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά στα φρούτα και τα λαχανικά βοηθούν στην προστασία έναντι ορισμένων τύπων καρκίνου και άλλων ασθενειών, συνεργατικά και δεν είναι δυνατό να διασπαστούν και να συγκεντρωθούν εκ νέου ώστε να αναπαραχθούν σε μορφή χαπιού.
Οι άφθονες φυτικές ίνες που περιέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν πολλαπλές δράσεις, καθώς συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέως εντέρου, ρυθμίζουν τη γλυκόζη (σάκχαρο) αίματος και συντελούν στη μείωση των επιπέδων της LDL (κακής) χοληστερόλης.
Στο ερώτημα: Πόσα φρούτα και λαχανικά πρέπει να καταναλώνουμε ημερησίως ;
Η απάντηση είναι, κατανάλωση άνω των 7 μερίδων ημερησίως, όπου την ισχυρότερη προστατευτική δράση παρέχουν τα φρέσκα λαχανικά και μετά ακολουθούν τα φρούτα.
Πηγή:cookbox.gr