Γιατί μας ηρεμεί το αβοκάντο και πώς προκαλούν χαλάρωση τα μούρα; Τι σχέση έχουν τα καρύδια και η βρώμη με τη διάθεσή μας; Ας γνωρίσουμε καλύτερα τις τροφές που δρουν αντικαταθλιπτικά και καταπραϋντικά.
Μια περίοδος έντονου στρες μπορεί να μας παρασύρει μπροστά σε ανοιχτά ψυγεία. Το φαγητό, άλλωστε, αποτελεί συχνά μια διέξοδο για εκτόνωση από τη στενοχώρια και την πίεση. Στην πραγματικότητα, όμως, το «συναισθηματικό» φαγητό προσφέρει απλώς μια προσωρινή αίσθηση ανακούφισης, βάζοντάς μας σε έναν φαύλο κύκλο που μόνο αρνητικά δρα στην ψυχική μας ισορροπία, αλλά και στο βάρος μας. Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος. Το φαγητό μπορεί να είναι πράγματι ανακουφιστικό και ηρεμιστικό. Και μάλιστα με τη βούλα της επιστήμης, αφού υπάρχουν τροφές που, χάρη σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, μας βοηθούν να αισθανθούμε πράγματι καλύτερα σε δύσκολες και πιεστικές περιόδους της ζωής μας. Ποιες είναι αυτές και πώς μπορούμε να τις εντάξουμε στη διατροφή μας;
Αβοκάντο κατά του στρες
Το κρεμώδες αυτό φρούτο, το οποίο περιέχει μεταξύ άλλων λουτεΐνη, β-καροτένιο, βιταμίνη Ε και φυλλικό οξύ, θωρακίζει τον οργανισμό μας απέναντι στο έντονο στρες. Είναι, λοιπόν, εξαιρετικά απαραίτητο να το εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή, προσέχοντας να μην το παρακάνουμε με την ποσότητα, αφού το αβοκάντο έχει πολλές θερμίδες επειδή είναι πλούσιο σε λιπαρά (σε ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά). Ταιριάζει πολύ στις πράσινες σαλάτες, μπορούμε να το απλώσουμε σαν σος σε σάντουιτς ή να το χρησιμοποιήσουμε αντί για βούτυρο σε συνταγές ζαχαροπλαστικής.
Βρώμη, η ηρεμιστική
Οι σύνθετοι υδατάνθρακες που περιέχει η βρώμη αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης -του νευροδιαβιβαστή της χαράς- και μας βοηθούν να νιώθουμε πιο ήρεμοι. Έρευνες, μάλιστα, δείχνουν ότι τα παιδιά που τρώνε συστηματικά βρώμη για πρωινό παραμένουν πνευματικά δραστήρια όλο το πρωί. Ένα μπολ με γάλα και λίγες κουταλιές βρώμης αποτελεί το ιδανικό πρωινό γεύμα για ολόκληρη την οικογένεια.
Καρύδια για ήρεμο ύπνο
Το στρες μάς κάνει να χάνουμε τον ύπνο μας. Τα καρύδια, εκτός του ότι αποτελούν μια θρεπτική τροφή που ωφελεί ποικιλοτρόπως τον εγκέφαλό μας (π.χ. βελτιώνει τη μνήμη και τη συγκέντρωση), παράλληλα μπορούν να μας χαρίσουν ήρεμο ύπνο. Κατ’ αρχάς, περιέχουν μελατονίνη, η οποία φαίνεται να αυξάνει τις συγκεντρώσεις της συγκεκριμένης ορμόνης στο αίμα, βοηθώντας τον οργανισμό να «γνωρίζει» πότε είναι ώρα να κοιμηθούμε και πότε να ξυπνήσουμε. Πέρα από μελατονίνη, όμως, περιέχουν και τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που μετατρέπεται σε σεροτονίνη, η οποία σχετίζεται μεταξύ άλλων με τη χαλάρωση του νευρικού συστήματος και βοηθά τον ύπνο. Εκτός από ιδανικό σνακ, τα καρύδια, αν καβουρδιστούν ελαφρώς, μπορούν να δώσουν έξτρα γεύση στις πράσινες σαλάτες μας.
Μούρα, τα χαλαρωτικά
Όλα τα είδη μούρων, όπως οι φράουλες, τα μύρτιλα και τα βατόμουρα, είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία φαίνεται να συνδέεται με την καταπολέμηση του στρες. Στο πλαίσιο γερμανικής μελέτης ζητήθηκε από 120 άτομα να κάνουν μια ομιλία μπροστά σε κόσμο και στη συνέχεια να λύσουν δύσκολα μαθηματικά προβλήματα, με στόχο να στρεσαριστούν. Αποδείχτηκε, λοιπόν, ότι οι συμμετέχοντες που είχαν λάβει βιταμίνη C παρουσίαζαν χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και κορτιζόλης μετά το τεστ στο οποίο υποβλήθηκαν. Ένας εύκολος τρόπος να εντάξουμε τα μούρα στη διατροφή μας είναι να τα προσθέτουμε στο γιαούρτι μας μαζί με βρώμη ή δημητριακά ή να τα βάζουμε σε πράσινες σαλάτες.
Πράσινο τσάι για καλή διάθεση
Το πράσινο τσάι έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι επηρεάζει τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, τα οποία ευθύνονται για την καλή μας διάθεση. Δύο φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα είναι ιδανικά!
Μαύρη σοκολάτα για ευφορία
Η μαύρη σοκολάτα δεν είναι απλώς πλούσια σε υγιεινά αντιοξειδωτικά, τα οποία την κατατάσσουν στις τροφές που αγαπάει περισσότερο η καρδιά μας, αλλά συνδέεται άμεσα και με την καλή μας διάθεση. Δεν είναι τυχαίο ότι αρκεί μια μικρή σοκολατένια μπουκιά για να μας κάνει να αισθανθούμε αμέσως ευχάριστα. Δύο ουσίες που περιέχονται στο κακάο, η καφεΐνη και η θεοβρωμίνη, διεγείρουν το κεντρικό νευρικό σύστημα και παράλληλα φαίνεται να βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου. Επίσης, όπως δείχνουν οι έρευνες, η μαύρη σοκολάτα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, ενός νευροδιαβιβαστή που έχει ηρεμιστική και αντικαταθλιπτική δράση. Ένα κομματάκι μαύρη σοκολάτα τη στιγμή που νιώθουμε έντονη πίεση είναι ό,τι πρέπει!
Μπανάνα για εγκεφαλική ηρεμία
Είναι πλούσια σε κάλιο και μαγνήσιο, συστατικά που έχουν την ιδιότητα να χαλαρώνουν τις συσπάσεις των μυών. Έτσι, η ένταση και οι πονοκέφαλοι, που συχνά τις συνοδεύουν, υποχωρούν. Ταυτόχρονα, η μπανάνα είναι καλή πηγή απλών και σύνθετων υδατανθράκων. Τα σάκχαρα, οι απλοί δηλαδή υδατάνθρακες, προσφέρουν γρήγορα αίσθηση ευεξίας, ενώ οι σύνθετοι παρατείνουν τη διάρκειά της, αφού συνεχίζουν να τροφοδοτούν σταδιακά τον οργανισμό με γλυκόζη, διατηρώντας σταθερά τα επίπεδά της. Επιπλέον, η μπανάνα είναι και πηγή τρυπτοφάνης, ενός αμινοξέος που σχετίζεται με την εγκεφαλική ηρεμία. Μια ιδέα για τις… δύσκολες στιγμές είναι να χαράξουμε κατά μήκος στη μέση μια μπανάνα και να τη γεμίσουμε με λιωμένη μαύρη σοκολάτα (την οποία έχουμε λιώσει σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων).
Χαλάρωση στην κουζίνα!
Πέρα από τις τροφές που βάσει επιστημονικών στοιχείων περιορίζουν το στρες, ακόμα και η ίδια η διαδικασία του μαγειρέματος φαίνεται να μας χαλαρώνει και να καταπραΰνει τα συμπτώματα της μελαγχολίας. Τα χρώματα, οι μυρωδιές και η επαφή των χεριών με τα υλικά στην κουζίνα ικανοποιούν όλες μας τις αισθήσεις, ενώ η μετάβαση από μια ωμή τροφή σε ένα ολοκληρωμένο πιάτο ενεργοποιεί τη δημιουργικότητά μας και μας κάνει να νιώθουμε καλά. Ας ανακατέψουμε, λοιπόν, τα υλικά, ας πειραματιστούμε με αυτά, ας γεμίσουμε με άχνη ζάχαρη τα χέρια και τα πρόσωπά μας μαζί με τα παιδιά μας και ας αφήσουμε τα άγχος να… εξατμιστεί πάνω από την κατσαρόλα!
Slow food
«Μας παροτρύνουν να επιταχύνουμε. Εμείς αντιστεκόμαστε! Πρέπει να μειώσουμε τους ρυθμούς στο γραφείο και στον δρόμο. Οφείλουμε να επιβραδύνουμε, αναπτύσσοντας την αυτοπεποίθησή μας όταν τα πάντα γύρω μας είναι σε κατάσταση διαρκούς υπερδραστηριότητας». Κάπως έτσι ξεκινάει το μανιφέστο των απανταχού θιασωτών του κινήματος «Slow Down Now». Ο εμπνευστής του, Κρίστοφερ Ρίτσαρντς, προσπάθησε να απενοχοποιήσει το «να μην κάνουμε πολλά», με το εξής επιχείρημα: «Όταν κάτι αξίζει να γίνει, αξίζει να γίνεται αργά». Αυτό ισχύει φυσικά και για τη διαδικασία του φαγητού. Δοκιμάζουμε, λοιπόν, να τρώμε αργά, να προσέχουμε τι τρώμε και να προσπαθούμε να ζούμε τη στιγμή, παρά να βιαζόμαστε να τελειώσουμε ένα γεύμα και να σκεφτόμαστε τι χρειάζεται να κάνουμε μετά. Αυτή η επίγνωση οδηγεί, σύμφωνα με το κίνημα των «αργών», σε μια ζωή με λιγότερο στρες. Ας δοκιμάσουμε, λοιπόν!
Προσοχή
Τα μαγειρεμένα φαγητά, αν δεν καταναλωθούν αμέσως, πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο, αφού κρυώσουν, σε μπολ με καπάκι. Η παραμονή τους στη συντήρηση δεν πρέπει να ξεπερνά τις 3-4 ημέρες.
Σε περίπτωση που ξαναζεστάνετε το φαγητό, προκειμένου να είστε σίγουροι για την ασφαλή κατανάλωσή του, περιμένετε μέχρι να αχνίσει και μετά βγάλτε το από τη φωτιά.