Η κατανάλωση φρούτων αποτελεί σίγουρα αναπόσπαστο κομμάτι ενός υγιεινού τρόπου ζωής.
Οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 ωστόσο, τα αποφεύγουν λόγω της περιεκτικότητάς τους σε σάκχαρα ή εξαιτίας του φόβου οι φυτικές ίνες και τα άλλα συστατικά τους να ελαττώνουν την επίδρασή τους στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Πρέπει όμως οι διαβητικοί να αποφεύγουν την κατανάλωση φρούτων;
Μελέτες έχουν δείξει ότι ο περιορισμός των φρούτων δεν παρέχει κάποιο ιδιαίτερο όφελος στους διαβητικούς.
Μία από αυτές συμπεριέλαβε 63 υπέρβαρους άνδρες και γυναίκες με διαγνωσμένο τύπου 2 διαβήτη.
Όλοι έλαβαν ιατρική φροντίδα και ιατρικές συμβουλές που συμπεριλάμβαναν μείωση των θερμίδων τους.
Στους μισούς, όμως, συστήθηκε να περιορίσουν τα φρούτα σε ένα την ημέρα (γύρω στα 135 γραμμάρια, που αντιστοιχούν λ.χ. σε ένα πορτοκάλι) και στους υπόλοιπους να τρώνε καθημερινά τουλάχιστον τη διπλάσια ποσότητα (περίπου 320 γραμμάρια ημερησίως).
Ο στόχος ήταν να εξακριβωθεί πόσο θα επηρεάζονταν τα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c), καθώς η πρωτεΐνη αυτή δείχνει τη ρύθμιση της γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα κατά τους τελευταίους μήνες.
Μετά από 12 εβδομάδες όλοι οι εθελοντές είχαν χάσει βάρος, αλλά όσοι έτρωγαν περισσότερα φρούτα είχαν χάσει περισσότερα κιλά. Επιπλέον, η HbA1c δεν παρουσίαζε ιδιαίτερες διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων.
Αν και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι δεδομένων των πολλών δυνητικών οφελών που παρέχουν τα φρούτα, συστήνεται στους πάσχοντες από τύπου 2 διαβήτη να μην περιορίζουν την κατανάλωση φρούτων.