Η γεύση του νέκταρ αυτού θυμίζει κάτι ανάμεσα σε μέλι και καραμέλα και θεωρείται σήμερα παγκοσμίως το καλύτερο γλυκαντικό μέσο.
Η μπλε Αγαύη (Agave Tequiliana) είναι ένα κακτοειδές φυτό, που φύεται μόνο στις ερήμους του Μεξικού. Είναι το φυτό απ’ όπου δημιουργείται και η γνωστή Μεξικάνικη τεκίλα.
Το σιρόπι Αγάβης κυκλοφορεί στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων.
Ιδιότητες
– Το σιρόπι μπλε Αγαύης θεωρείται πιο γλυκό κατά 1,5 φορά από το μέλι και την κοινή επεξεργασμένη ζάχαρη.
– Έχει υπέροχη γεύση. Γι’ αυτό είναι αγαπημένο προϊόν σε συνταγές πολυτελών εστιατορίων στην Αμερική και στην Αγγλία.
– Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GL 30) και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε δίαιτες διαβητικών ασθενών.
– Περιέχει ινουλίνη (πρεβιοτική φυτική ίνα), η οποία βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου, αλλά και στη διατήρηση ή επαναφορά της υγιούς εντερικής χλωρίδας. Επίσης η ινουλίνη βοηθά στην καλύτερη αφομοίωση του ασβεστίου από τον οργανισμό, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην περισταλτική κίνηση του παχέως εντέρου (αφόδευση).
– Μειώνει την επιθυμία (λιγούρα) για υψηλού γλυκαιμικού δείκτη τροφές (ζάχαρη, γλυκά, παγωτά, κόλα, αναψυκτικά, μέλι), γιατί προσφέρει ένα αίσθημα ικανοποίησης και κορεσμού για περισσότερη ώρα, χωρίς ανεπιθύμητες μεταβολές του ζακχάρου του αίματος.
– Περιέχει ικανοποιητική ποσότητα ασβεστίου (170mg στη 1 κουτ. σούπας), όπως επίσης σίδηρο, μαγνήσιο και κάλιο.
Χρήσεις
Το σιρόπι μπλε Αγαύης χρησιμοποιείται και δίνει υπέροχη γεύση σε συνταγές ζαχαροπλαστικής, αλλά και ως γλυκαντικό σε χυμούς, τσάι, smoothies. Χρησιμοποιήστε το ως συστατικό ντρέσινγκ στις σαλάτες σας, στις σπιτικές μαρμελάδες, αντί για μέλι και στα δημητριακά ή το ψωμί σας.
Πηγή:filenades