Ρεβιθόρυζο με τριμμένο καρότο (3 μονάδες)
Υλικά: για 4 άτομα
- 80 ml ελαιόλαδο
- 2 ξερά κρεμμύδια το 1 κομμένο καρέ και το άλλο ολόκληρο
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 1/2 φλιτζ. τσαγιού ρεβίθια μουλιασμένα από το προηγούμενο βράδυ
- 2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι καρολίνα
- ελάχιστο κύμινο σκόνη
- 1/2 κουτ. σούπας δυόσμος ξερός και τριμμένος
- 2 μεγάλα καρότα τριμμένα και στυμμένα
- χυμό από 1 λεμόνι
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση:
Στραγγίζουμε τα ρεβίθια , τα ξεπλένουμε και τα βράζουμε σε νερό με την δάφνη και το ολόκληρο κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσουν καλά για περίπου 1 1/2 ώρα. Όταν είναι έτοιμα πετάμε τη δάφνη και το κρεμμύδι, τα στραγγίζουμε και τα κρατάμε στην άκρη. Σε άλλη φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά να μαραθεί. Ρίχνουμε το ρύζι, το καρότο και περίπου 5 φλιτζάνια ζεστό νερό, αλάτι, πιπέρι και ελάχιστο κύμινο και ανακατεύουμε. Μόλις το υγρό κοχλάσει μετριάζουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 13-15 λεπτά με ξεσκέπαστη κατσαρόλα μέχρι το ρύζι να απορροφήσει το υγρό. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό επιπλέον. Στο τελευταίο πεντάλεπτο ρίχνουμε τα ρεβίθια και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε απαλά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε τον δυόσμο και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με πετσέτα και αφήνουμε για 10 λεπτά . Πασπαλίζουμε με πιπέρι.