Σπέσιαλ μελομακάρονα από την Εύα Παυλάκη
Υλικά :
Για το ζυμάρι:
– 200γρ χυμός πορτοκαλιού
– 280γρ ελαιόλαδο
– 600γρ σιμιγδάλι ψιλό
– 1/2 κουτ. του γλυκού σόδα
– 1/4 κουτ. του γλυκού κανέλα
– 1 πρέζα γαρύφαλλο τριμμένο
– ξύσμα απο 1 πορτοκάλι
Για το μέλωμα:
– 1 φλυτζάνι μέλι
– 1,5 φλυτζάνι νερό
Εκτέλεση:
Σε ένα βαθύ σκεύος ανακατεύουμε το χυμό του πορτοκαλιού και τη σόδα. Αφήνουμε να κάνουν την αντίδρασή τους και προσθέτουμε και το ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε τα μυρωδικά και ανακατεύουμε με το χέρι.
Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, συνεχίζοντας απαλά το ανακάτεμα με το χέρι μας από το κέντρο προς τα έξω.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρές στρογγυλές μπάλες και τις πιέζουμε με την παλάμη μας προς τα κάτω.
Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε μια λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
Αφήνουμε τα μελομακάρονα να κρυώσουν.
Για το σιρόπι: ζεσταίνουμε στην κατσαρόλα 1 φλυτζάνι μέλι και 1,5 φλυτζάνι νερό, με 1 ξυλάκι κανέλα.
Περιμένουμε δέκα λεπτά περίπου να δέσει το σιρόπι. Δεν θα γίνει εντελώς παχύρρευστο μιας και λείπει η ζάχαρη.
Φτιάξτε πρώτα το σιρόπι για να προλάβει να κρυώσει μέχρι να ετοιμαστούν τα μελομακάρονα και να τα βουτήξετε για μισό λεπτό μέσα. Σχεδόν κρύα μελομακάρονα σε μέτριο σιρόπι για να μη διαλύσουν.
Καλή επιτυχία!!!!