Μελιτζάνες κοκκινιστές με ρύζι (3 μονάδες)
Συνταγή και φωτογραφία από http://www.lovecooking.gr/
Υλικά:
- 4 μελιτζάνες φλάσκες
- 2 μεγάλες πιπεριές Φλωρίνης
- 4 ντομάτες ώριμες
- 350 γρ. ρύζι
- 3 κρεμμύδια
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 1 μικρό ποτήρι λευκό κρασί
- 1 κ.σ. κουρκουμά
- 1 κ.σ. καπνιστή πάπρικα
- 2 κ.γ. θρούμπι τριμμένο(προεραιτικά)
- ελαιόλαδο
- αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση
-
- Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις πιπεριές και τις ντομάτες.
- Κόβουμε τις μελιτζάνες σε σχετικά μεγάλα κομμάτια (2 εκ.) και τις πιπεριές λίγο μικρότερες (1 εκ.).
- Τρίβουμε τις ντομάτες στον τρίφτη και προσθέτουμε στον πολτό τους λίγο αλάτι, πιπέρι, τον κουρκουμά και την πάπρικα.
- Σοτάρουμε σε βαθιά κατσαρόλα τα κρεμμύδια και το σκόρδο ψιλοκομμένα, μαζί με λίγο αλάτι, πιπέρι και το 1 κ.γ. από το θρούμπι.
- Ρίχνουμε τις μελιτζάνες και τις πιπεριές και ανακατεύουμε προσεκτικά με ξύλινη πιρούνα, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα από το σοτάρισμα.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφού εξατμιστεί το αλκοόλ του, προσθέτουμε τον πολτό από τις ντομάτες και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο θρούμπι.
- Ανακατεύουμε ελαφρά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να μαγειρευτούν, με κλειστό καπάκι για μισή ώρα. Κατά διαστήματα ελέγχουμε το φαγητό, αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και προτιμάμε το ανακάτεμά μας να γίνεται κουνώντας την κατσαρόλα και όχι με την πιρούνα (δεν θα κινδυνεύουν έτσι οι μελιτζάνες να διαλυθούν).
- Αφήνουμε για ακόμα 15′ περίπου το φαΐ μας να μαγειρεύεται και ξεσκεπάζουμε. Αν έχει ακόμα αρκετά υγρά στη σάλτσα του, το αφήνουμε για ακόμα 5′ ξεσκέπαστο, για να εξατμιστεί ένα μέρος τους. Σε αυτό το στάδιο, ξεκινάμε να ετοιμάζουμε και το ρύζι σε άλλη κατσαρόλα, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας του (το καστανό ρύζι που χρησιμοποιήσαμε, ήθελε 10′ να ετοιμαστεί).