Μαρμελάδα μήλο(0 μονάδες)
ΥΛΙΚΑ
- 12 μήλα της αρεσκείας μου (τα κόκκινα και κίτρινα μήλα δίνουν γλυκιά μαρμελάδα, ενώ τα πράσινα την κάνουν υπόξινη)
- ½ κ.γλ. κανέλα
- ¼ κ.γλ. γαρύφαλλο
- ¼ κ.γλ. τριμμένο allspice (μπαχάρι) ή τζίντζερ ή μοσχοκάρυδο
- 1/3 φλ. νερό
- 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
Τρόπος Παρασκευής:
Πλένω, καθαρίζω και τεμαχίζω τα μήλα σε λεπτές φέτες. Τα τοποθετώ σε μία κατσαρόλα και προσθέτω όλα τα υλικά.
Ετοιμάζω μαρμελάδα μήλο χωρίς ζάχαρη (apple butter)
Με κλειστό το καπάκι, τα βάζω να βράσουν και στην συνέχεια τα ψήνω σε μέτρια φωτιά (5/9) για 1 ώρα (πάντα με κλειστό το καπάκι). Κατά την διάρκεια του ψησίματος ανακατεύω 2-3 φορές και στο τέλος, με ένα πιρούνι, πατάω τα μήλα να λιώσουν. Επειδή τα μήλα κατά τον βρασμό αφήνουν τα δικά τους υγρά, η συνταγή δεν απαιτεί πολύ νερό.
Ετοιμάζω μαρμελάδα μήλο χωρίς ζάχαρη (apple butter)
Στην συνέχεια ανοίγω το καπάκι και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 30’ ανακατεύοντας τακτικά, για να μην κολλήσει ο πουρές στον πάτο της κατσαρόλας. Το χρώμα του πουρέ θα σκουρύνει σταδιακά.
Ετοιμάζω μαρμελάδα μήλο χωρίς ζάχαρη (apple butter)
Μπορώ να ρυθμίσω την υφή και το χρώμα που θέλω να έχει η μαρμελάδα αφήνοντας την περισσότερο χρόνο στην φωτιά. Όσο περισσότερος ο χρόνος, τόσο πιο σκουρόχρωμη και παχύρευστη θα γίνει.
Έτοιμη η Μαρμελάδα ή Πουρές Μήλου (apple butter).
Αφού είναι έτοιμος ο πουρές μήλου, μπορώ να τον αλέσω με το blender χειρός ή να τον περάσω από τη σήτα για να αποκτήσει πιο λεία υφή. Προσωπικά, μου αρέσει να βρίσκω τα μικρά ακανόνιστα μαλακά κομματάκια που την κάνουν περισσότερο φυσική. Η μαρμελάδα ή αλλιώς ο πουρές μήλου (apple butter) διατηρείται για αρκετές μέρες στο ψυγείο.
Συνταγή και φωτογραφία από http://www.dailycious.gr/