Λεμόνι γλυκό του κουταλιού χωρίς μονάδες!!!!!!!!!
Υλικά συνταγής:
6 μεγάλα χοντρόφλουδα λεμόνια
1 κιλό ζάχαρη καρύδας
2 ποτήρια νερό
1-2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
2-3 βανίλιες (προαιρετικά)
Εκτέλεση συνταγής:
Πλένετε τα λεμόνια και ξύνετε λίγο επιφανειακά τη φλούδα τους με λεπτό τρίφτη. Αφαιρείτε με το μαχαίρι ένα δίσκο από τη βάση και έναν απ’ το κοτσάνι των λεμονιών και στη συνέχεια χαράζετε στα 4 ή στα 6 τη φλούδα τους περιμετρικά. Αποσπάτε προσεκτικά τα κομμάτια αυτά, καθώς είναι οι φλούδες που θα χρησιμοποιήσετε.
Βάζετε τις φλούδες να βράσουν με νερό που οπωσδήποτε να τις σκεπάζει, για 10′-20′. Αδειάζετε το πρώτο νερό, βάζετε νέο και τις ξαναβράζετε για άλλα 10′. Επαναλμβάνετε τη διαδικασία τουλάχιστον 3 φορές. Δοκιμάζετε, κι αν κρατάνε ακόμη πικράδα, επαναλαμβάνετε τη διαδικασία ή τα αφήνετε για όσο χρειαστεί σε κρύο νερό εκτός φωτιάς. (Σε αρκετούς αρέσει να κρατάνε οι φλούδες λίγη απ’ την πίκρα τους, που σπάει την πολλή γλύκα της ζάχαρης). Στραγγίζετε καλά τις ξεπικρισμένες φλούδες απλώνοντάς τες σε μία πετσέτα.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε τη ζάχαρη καρύδας με 2 ποτήρια νερό και τα αφήνετε να βράσουν. Μετά από 5΄-10΄ρίχνετε τις λεμονόφλουδες. Αφήνετε το μείγμα να βράσει άλλα 15′. Στη συνέχεια αποσύρετέ απ’ τη φωτιά και το αφήνετε το όπως είναι για 24 ώρες.
Ξαναβάζετε το μείγμα στη φωτιά και το βράζετε λίγο ακόμη ανακατεύοντας μέχρι να δέσει καλά το σιρόπι -που σημαίνει να στέκεται και να μην τρέχει σαν νερό. Ρίχνετε το χυμό λεμονιού, τις βανίλιες (προαιρετικά) και ανακατεύετε. Όταν κρυώσει κάπως το γλυκό, το μοιράζετε σε αποστειρωμένα βάζα που κλείνουν καλά.
Συμβουλή:
Το γλυκό κουταλιού μπορείτε να το σερβίρετε σκέτο, ή μαζί με παγωτό βανίλια και καιϊμάκι αλλά και ως τέλεια γαρνιτούρα στα κέικ και τις τάρτες.