Λαχανόρυζο λεμονάτο με σελινόριζα, σέλερι και κουρκουμά με 2 μονάδες από το λάδι και το ρύζι!
Υλικά: για 4 άτομα
80 ml ελαιόλαδο
1 φιτζ. τσαγιού ξερό κρεμμύδι σε λεπτά καρέ
4 1/2 φιτζ. τσαγιού άσπρο λάχανο ψιλοκομμένο
1 μικρή σελινόριζα κομμένη σε κύβους
1/2 φίτζ. τσαγιού σέλερι ψιλοκομμένα
1/2 φλιτζ. τσαγιού σέλινο ψιλοκομμένο
3/4 φλιτζ. τσαγιού ρύζι νυχάκι
600 ml ζεστό νερό
30 ml χυμό λεμονιού
1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
ελάχιστο πιπέρι καγιέν
1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 κουτ. γλυκού κουρκουμάς ή κάρι
αλάτι
πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά κι σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσει καλά. Προσθέτουμε το κομμένο λάχανο και συνεχίζουμε τπ σοτάρισμα για άλλα 5 λεπτά μέχρι να σωθούν τα υγρά που θα βγάλει. Ρίχνουμε τη σελινόριζα το σέλερι, το σέλινο και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας μέχρι να σκορπίσουν το άρωμά τους. Ρίχνουμε το ρύζι, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το ζεστό νερό. Όταν το μείγμα πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι η σελινόριζα να μαλακώσει και το ρύζι να πιει το περισσότερο υγρό, αφήνοντας στην κατσαρόλα μικρή ποσότητα. Με μια κουτάλα της σούπας, παίρνουμε από την κατσαρόλα όσο υγρό υπάρχει και το ρίχνουμε στο multi. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, 2-3 κομμάτια από την μαγειρεμένη σελινόριζα, την πάπρικα, το πιπέρι καγιέν, το μοσχοκάρυδο, τον κουρκουμά (ή κάρι) και λίγο αλατοπίπερο και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν ένας σχετικά υδαρής πολτός. Μοιράζουμε το λαχανόρυζο στα πιάτα, προσθέτουμε λίγο από τον πολτό που ετοιμάσαμε, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.