Γεμιστά ορφανά με σαφράν με 1 μόνο μονάδα από το ρύζι! Νοστιμότατα και κατάλληλα και για την περίοδο της νηστείας!
Συνταγή και φωτογραφία από : Θωμαη Σαρακατσιάνου
Υλικά:
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε τα λαχανικά μας για τα γεμιστά. Κόβουμε καπάκι – φέτα από την πιπεριά και αφαιρούμε τους σπόρους, Αφαιρούμε καπάκι – φέτα κι από την ντομάτα και με κουτάλι αδειάζουμε σε μπολ τη ψίχα.
Στραγγίζουμε τα πολλά ζουμιά της ντομάτας και τους σπόρους και βάζουμε στο μπλέντερ μόνο τη ψίχα. Προσθέτουμε κρεμμύδι-σκόρδο και τ’ αλέθουμε.
Τα βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε όλα τα υλικά & τα ανακατεύουμε καλά.
Γεμίζουμε τις πιπεριές και τις ντομάτες κατά τα ¾ & τα βάζουμε πλαγιαστά (πιπεριές) σε ταψί και αλατίζουμε ελαφρώς από πάνω την φλούδα τους, προσθέτουμε 1½ κούπα ελαφρώς αλατισμένο (1κγ) χλιαρό νερό & ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου γυρνόντας τα γεμιστά μας να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές
TIPS για σπιροτό ρύζι :ψήστε τα στην μεσαία σχάρα του φούρνουκαι μόλις πάρουν χρώμα τα γεμιστά γυρίστε τα από την άλλη αμέσως να ροδίσουν και από την άλλη.. Μην βάζετε πολύ νερό στο ταψί γιατί τα λαχανικά θα βγάλουν κι άλλο. Μόλις τα βγάλετε από το φούρνο σκεπάστε το ταψί με μια πετσέτα& αφήστε να κρυώσει ελαφρά μέχρι να σερβίρετε.