Γαλακτομπούρεκο με σιμιγδάλι με 4 μονάδες από το φύλλο, το σιμιγδάλι, το γάλα και τα αυγά! Αρκετές μονάδες, αλλά κατάλληλο για μια ειδική περίσταση!!!!
ΠΡΟΣΟΧΗ: στον περιορισμό, μέχρι 3 κομμάτια λόγω φύλλου!
Υλικά
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- ελαιόλαδο
Σιρόπι
- 700 γρ. ζάχαρη καρύδας
- 250 γρ. νερό
- 1 πορτοκάλι (φλούδες), ακέρωτο
Σιμιγδαλόκρεμα
- 1 κιλό γάλα φρέσκο, πλήρες
- 250 γρ. ζάχαρη καρύδας
- 1 πορτοκάλι (ξύσμα), ακέρωτο
- 120 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 4 αυγά
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο, παραλληλόγραμμο ταψί διαστάσεων περίπου 25 x 38 εκ. στρώνουμε τα μισά φύλλα. Κάθε φύλλο που βάζουμε το αφήνουμε να εξέχει από διαφορετική πλευρά του ταψιού και το λαδώνουμε καλά με ένα πινέλο. Ετοιμάζουμε το σιρόπι και την κρέμα, αλλά στο μεταξύ σκεπάζουμε τα αχρησιμοποίητα φύλλα με μια πετσέτα, για να μην ξεραθούν.
Σιρόπι
Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 4 λεπτά, μετρώντας το χρόνο από όταν αρχίσει ο βρασμός. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Σιμιγδαλόκρεμα
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με τη μισή ζάχαρη καρύδας και το ξύσμα πορτοκαλιού και την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Στο μεταξύ ανακατεύουμε σε ένα μπολ με τον αυγοδάρτη την υπόλοιπη ζάχαρη καρλυδας με το σιμιγδάλι και τα αβγά. Λίγο πριν πάρει βράση το γάλα, ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αβγών και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και την επαναφέρουμε στη φωτιά. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δέσει η κρέμα και ν’ αρχίσει να κοχλάζει. Τότε την αποσύρουμε από τη φωτιά και την αδειάζουμε αμέσως στο ταψί, πάνω από τα φύλλα. Την απλώνουμε καλά με μια σπάτουλα και διπλώνουμε τις άκρες των φύλλων πάνω από την κρέμα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C. Κόβουμε τα υπόλοιπα φύλλα στις διαστάσεις του ταψιού, ώστε να μην εξέχουν από αυτό, και τα στρώνουμε από πάνω, λαδώνοντας τα ένα-ένα. Χαράσσουμε ελαφρώς το γαλακτομπούρεκο σε κομμάτια (δηλαδή το μαχαίρι να μη φτάνει μέχρι κάτω). Φουρνίζουμε και ψήνουμε για τουλάχιστον μία ώρα (ανάλογα με το φούρνο μας), έως ότου ροδίσουν τα φύλλα.
Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και το σιροπιάζουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι, ρίχνοντάς το λίγο-λίγο με μια κουτάλα. Το χρησιμοποιούμε όλο. Αφήνουμε το γλυκό κατά μέρος, να απορροφηθεί κάπως το σιρόπι πριν σερβίρουμε.