Εγκυμοσύνη και γλυκαντικές ουσίες

0
4930

Η είναι μια υπέροχη περίοδος για τη γυναίκα αλλά τη βάζει πάντα σε σκέψεις σχετικά με το πώς θα προστατέψει με επιτυχία και από όλες τις απόψεις τη ζωούλα που είναι καθ’ οδον. Γι’ αυτό προσπαθεί να είναι προσεκτική στην διατροφή της και να τρώει υγιεινά.Ειδικά αν και πριν την καταναλώνατε διάφορες θα αναρωτιέστε τώρα αν μπορείτε να συνεχίσετε ώστε και να μη στερηθείτε τη γλυκιά γεύση και να ελέγξετε την αύξηση του βάρους σας. Οι πιο γνωστές είναι η ασπαρτάμη, η σακχαρίνη και η στέβια. Επίσης,υπάρχουν και λιγότερο γνωστές ουσίες κυρίως φυτικές σε κάποιες απ’ τις οποίες θα αναφερθούμε παρακάτω.


Ασπαρτάμη  Η μέτρια κατανάλωση της κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού σύμφωνα με τις έρευνες είναι ασφαλής.Η αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη της είναι 40mg/kg ΣΒ/ημέρα.Συσχέτιση με καρκινογένεση δεν έχει αποδειχθεί ποτέ!Τα προϊόντα που την περιέχουν είναι αρκετά:αναψυκτικά,γλυκά,τσίχλες ,γαλακτοκομικά προϊόντα,δημητριακά και φάρμακα.Καλό θα ήταν λοιπόν να διαβάζουμε τα συστατικά σε κάθε προϊον. Ωστόσο εάν πάσχετε από φαινυλκετονουρία απαγορεύεται η κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν ασπαρτάμη ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή όχι κύησης.

Σακχαρίνη Ανήκει στις παλιότερες γλυκαντικές ουσίες και η κατανάλωση της θεωρείται ασφαλής αν και οι σχετικές μελέτες είναι περιορισμένες.Διαπερνά τον πλακούντα και ανευρίσκεται και στο μητρικό γάλα.

Στέβια Είναι η πιο πρόσφατη γλυκαντική ουσία.Ο οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων (FDA) θεωρεί τη στέβια ασφαλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.Μελέτες σε ζώα έδειξαν πως δεν επηρεάζει την έκβαση της κύησης και την υγεία του εμβρύου.

Σουκραλόζη Γλυκαντική ουσία ‘’γενικής χρήσης’’.Προέρχεται από τη ζάχαρη και χρησιμοποιείται σε πληθώρα τροφίμων και ποτών η οποία αποβάλλεται ολόκληρη από τον ανθρώπινο οργάνισμο μέσω των ούρων και των κοπράνων.

Αγνό βιολογικό μέλι και ακατέργαστο μέλι Το μέλι σε όλες τις μορφές του αποτελεί μία από τις μόνες γλυκαντικές ουσίες που είναι ιδανική για καθημερινή χρήση και εύκολα διαθέσιμη.Φυσικά επιτρέπεται κατά τη διάρκεια της κύησης και του θηλασμού.

Ζάχαρη καρύδας Φτιάχνεται από άνθη καρύδας και εμπεριέχει βιταμίνη C,φώσφορο,ψευδάργυρο,ασβέστιο,μαγνήσιο και σίδηρο.’Εχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και είναι επίσης μία καλή εναλλακτική λύση και για τους διαβητικούς.Θερμιδικά είναι ίδια με τη κοινή ζάχαρη.

Σιρόπι σφένδαμου Είναι ελάχιστα επεξεργασμένη ουσία,περιέχει μαγγάνιο και ψευδάργυρο που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι θερμιδικά ανάλογη της κοινής ζάχαρης.

Όλες οι γλυκαντικές ουσίες έχουν υποβληθεί σε διεξοδικούς ελέγχους και έχουν εγκριθεί από την ευρωπαϊκη επιτροπή.Η ποσότητα κάθε μίας από αυτές που επιτρέπεται καθημερινά εμπερικλείει ένα τεράστιο περιθώριο ασφάλειας. Θα επισημάνουμε ,όμως,ότι τα παιδιά και οι έγκυες γυναίκες πρέπει να τρέφονται σωστά.Στα πλαίσια, λοιπόν,μιας ισορροπημένης διατροφής δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανάγκη για χρήση των light προϊόντων ή γενικότερα των γλυκαντικών ουσιών.Ακόμα και η κοινή ζάχαρη με μέτρο δεν θα προκαλέσει πρόβλημα.Έτσι θα προτείναμε την χρήση των φυτικών γλυκαντικών(στέβια,μέλι) και της ζάχαρης εκτός εάν μία έγκυος γυναίκα έχει σακχαρώδη διαβήτη που προϋπάρχει της κύησης ή διαβήτη κύησης.Σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να συνεργαστεί στενά με το γυναικολόγο και τον ενδοκρινολόγο της.Μην ξεχνάτε για κάθε απορία σας να συμβουλεύεστε τον γυναικολόγο σας.Ευχόμαστε μια όμορφη εγκυμοσύνη σε όλες τις μέλλουσες μανούλες!

Διαβάστε περισσότερα
Loading...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here